El ple de l’Ajuntament de Dénia ha aprovat sol·licitar a la Direcció General de Ports, Aeroports i Costes la devolució de les quantitats cobrades indegudament en concepte de taxa per l’explotació com a terrasses de 1.790,62 metres quadrats de sòl de domini públic portuari com a terrasses. La Direcció General de Ports va autoritzar a l’ajuntament a aquesta explotació, per resolució del 13 de maig de 2020, a canvi del pagament d’una taxa.
Però en una revisió de les condicions del permís, va eixir a la llum que l’àmbit de l’autorització engloba terrenys que formaven part del Patrimoni de l’Estat i que aquest ha cedit gratuïtament a l’Ajuntament de Dénia des d’abril de 2022. La superfície cedida per l’Estat és de 4.015,66 metres quadrats, dels quals són explotables com a terrasses 1.375,54 metres quadrats, actualment propietat de l’ajuntament.
Per aquest motiu, s’ha acordat sol·licitar a la Direcció General de Ports que modifique la seua autorització de manera que reculla fidelment els terrenys que són propietat de la Generalitat i deixe fora els que actualment són propietat del consistori dianenc, i que retorne les quantitats cobrades indegudament per eixos 1.375,54 metres quadrats de terreny que no eren de la seua propietat, sinó de l’Estat.
Aquesta modificació suposa que l’àmbit d’autorització de la Generalitat queda reduït a 2.871,56 metres quadrats (dels 6.887,22 metres quadrats contemplats en l’autorització inicial de 2020), dels quals són explotables com a terrasses 415,08 metres quadrats (front als 1.790,62 metres quadrats pels quals pagava l’ajuntament).
Aquest acord ha sigut adoptat per majoria amb el vot favorable de PSPV, Compromís, Vox i Gent de Dénia i l’abstenció del Partit Popular.
Consorci de l’Aigua
El ple de l’ajuntament també ha aprovat definitivament la separació de Dénia del Consorci per a l’abastiment i sanejament d’aigües per als municipis de la comarca de la Marina Alta. Aquest acord es va adoptar inicialment a l’agost de 2023 i, després de trenta dies d’informació pública perquè les persones interessades presentaren al·legacions, sense que s’haja presentat cap, es procedix ara a l’aprovació definitiva de l’acord.
Han votat a favor d’aquest punt els grups PSPV, Compromís i Gent de Dénia; el vot de Vox ha sigut negatiu i el Partit Popular s’ha abstingut.
Parcel·la del Safari Park
Un altre dels punts tractats en la sessió ordinària de novembre ha sigut l’aprovació, per unanimitat, de l’informe tècnic realitzat per la regidoria de Territori respecte a la consulta feta a l’Ajuntament de Dénia el passat 24 de novembre pel Consistori d’El Verger de modificació puntual de les seues normes subsidiàries en l’antiga parcel·la del Safari Park.
Eixe ajuntament té en marxa un expedient per a modificar el seu planejament en l’àmbit de l’antiga parcel·la del Safari Park per a fer compatible l’ús terciari del sòl de dita parcel·la amb l’ús no urbanitzable protegit.
La parcel·la té una superfície total de 319.212 m², dels quals 102.044 m² estan situats en el municipi de Dénia i 217.168 m² en el municipi d’El Verger. La part de la parcel·la situada en el municipi de Dénia està classificada com a sòl no urbanitzable de protecció natural zona humida, d’acord amb el Pla General Estructural de Dénia actual, aprovat en el ple extraordinari celebrat el passat 4 de maig de 2023, publicat en el BOP d’Alacant nº 97 amb data de 22 de maig de 2023.
Després de la verificació de la normativa aplicable, dels estudis de viabilitat, i dels informes tècnics, realitzats per part d’arquitecta municipal i la cap del servei de Planejament, Gestió, Rehabilitació i infraestructures de l’Ajuntament dianenc, la regidora de Territori, María Josep Ripoll, ha comentat que «en cap moment l’informe ha sigut desfavorable, però la parcel·la que correspon al municipi de Dénia està ubicada en una zona protegida, com és la Marjal de Pego, amb paisatges d’alt valor ecològic i amb un alt perill d’inundacions».
Millora de l’eficiència del cicle de l’aigua
El ple ha adoptat, per unanimitat, presentar sol·licitud a la segona convocatòria de subvencions per a l’elaboració de projectes de millora de l’eficiència del cicle urbà de l’aigua en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PERTE digitalització del cicle de l’aigua). La finalitat principal d’aquest tipus d’ajudes és la modernització del cicle de l’aigua per amb això produir una millora de l’eficiència del cicle urbà de l’aigua, reduint les pèrdues d’aigua en els sistemes de distribució i millorant les infraestructures de tractament d’aigües residuals.
El projecte que va a presentar Dénia ha sigut redactat per la concessionària del servei en la ciutat, Aqualia Gestió Integral de l’Aigua S.A., i té com a objecte la millora de l’eficiència del cicle urbà de l’aigua amb els següents tipus d’actuacions: de planificació, d’implementació d’accions de millora de l’eficiència i digitalització, i de gestió de la informació. El pressupost del projecte és de 1.242.801,29 euros.