La Fundació Baleària celebra l’any que ve el seu vintè aniversari, des de la seua constitució l’any 2004. I amb aquest motiu ha visitat el ‘primer cafè’ de Dénia FM, Marina Sanmartín, tècnica de gestió cultural de la fundació, des de març d’aquest any, per conèixer en major profunditat els objectius i els programes que està duent a terme durant aquestes gairebé dues dècades.
La Fundació Baleària va nàixer amb l’objectiu d’unir culturalment els territoris on operava la naviliera, amb seu social a Dénia. Es va presentar al Monestir de Cura, a Mallorca. En un primer moment, va nàixer amb el nom ‘Fundació Cultural Quatre Illes’, ha recordat Sanmartín. I conforme «s’han anat ampliant les línies de comunicació de Baleària a altres territoris, s’amplien els objectius de la Fundació; entre ells, intentar fomentar el desenvolupament dels territoris i reflectir el compromís de l’empresa en les societats on opera, a través de projectes que fomenten la sostenibilitat i la cohesió social».
De cara als preparatius per commemorar el 20è aniversari, ha assenyalat que es reproduirà aquella presentació al Monestir de Cura, de 2004; entre altres iniciatives previstes.
La Fundació Baleària es estructura en quatre grans àrees.
En l’apartat cultural, un dels vaixells insignia és ‘Les Llonges de la Cultura’, amb diferents seus expositives i culturals per municipis de la Marina Alta, Illes Balears i Ceuta, entre altres; on es fomenta l’intercanvi d’artistes del Mediterrani. Un altre projectes en aquesta àrea és ‘Terra de Retrobament’ i ‘Un mar de paraules’.
En Baleària Solidària es desenvolupen projectes com ‘SolidarizArte’, on s’uneixen tres elements: l’art, el respecte pel medi ambient i la col·laboració amb entitats socials. En aquesta quarta edició, ha participat l’artista Xavi García i la recaptació de la venda dels seus articles es destinen a Matria, Associació de Dones.
Paper important el que juga també el Voluntariat, creat l’any 2009, col·laborant en els projectes solidaris promoguts per la fundació o en els quals aquesta col·labora, ja sigui recollida de material de primera necessitat, organització de concerts solidaris, curses esportives de recollida de fons per a projectes socials o participació amb altres entitats i ONG.
EcoBaleària, impulsant el seu compromís mediambiental, i és que el medi ambient és una de les claus dins de la política de sostenibilitat de la naviliera. En aquest apartat, entre altres aspectes, es desenvolupen projectes d’investigació científica, en col·laboració amb diferents universitats.
I Baleària Saludable, en la qual es potencia la salut i la pràctica de l’esport, amb convenis, patrocinis o excursions saludables; fomentant també la sostenibilitat, com en el Circuit a Peu a la Marina Alta amb material biodegradable.