Baix el tema ‘La Restauració dels ecosistemes de muntanya’, es celebra avui, 11 de desembre, el Dia Internacional de les Muntanyes 2023. Establert per l’Assemblea General de les Nacions Unides el desembre de 2003, sent la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura) l’encarregada de coordinar i supervisar-ne el compliment. Es tracta d’una cita anual amb la qual es vol recordar la importància de les muntanyes i fer una crida al seu cuidat i conservació.
I amb aquest motiu, ha visitat el ‘primer cafè’ de Dénia FM, Luis Silvestre, del grup Melic, i gerent de la Ruta dels Riuraus. Enginyer tècnic en disseny industrial, ha editat, durant anys, una sèrie de publicacions amb informació turística de Dénia i la Marina Alta, posant-lo en contacte amb productors de la comarca. Obrint una botiga, a Dénia, exclusivament de productes de la Marina, Melicatesen, productes de proximitat: olis, vins, mel, melmelada, cervesa i més, acompanyat de l’organització d’activitats d’agroturisme. També és col·laborador del producte Turisme Industrial del Patronat de Turisme Costa Blanca.
La seva vinculació amb la celebració del Dia Internacional de les Muntanyes, i amb Jesús Reina, coordinador del projecte We Love Mountains, arriba quan va compondre la cançó «Marina Alta no para mai» el 2013, i se la va presentar a Reina dos anys més tard. Cançó que durant anys han cantat, el propi Silvestre i Ángel Serrano, guitarra en mà, en diferents cims de muntanyes a les quals s’ha ascendit per aquesta commemoració del DIM. És el cas del Montgó, la Bèrnia o també en el Cavall Verd.
Precisament, amb motiu del DIM 2023, el diumenge 10 de desembre, organitzat pel Centre Excursionista de Pedreguer i Melic, es van unir quatre cims de la comarca amb els raigs de sol reflectits en miralls. La cita va ser a les 11 hores, des dels cims del Montgó, els Serrillars, el Cim del Cau i el Puig de la Llorença.
I allà, en el cim, a Silvestre li va sorgir la idea d’ampliar l’any vinent els cims que es connecten a través d’aquests reflexos solars, si és possible. Segons explica, per dur a terme la d’aquest any, es va fer una prova fa un parell d’anys, per veure si resultava satisfactòria.
Però a més, juntament amb Reina estan estudiant la possibilitat de recrear, en els pròxims anys, la història de quan el Montgó va ser un dels punts geogràfics utilitzats per extreure el sistema internacional de mesura, el metre. Silvestre explica que es van utilitzar diversos punts geogràfics des de França fins a Espanya i el Montgó va ser un d’ells. De fet, en aquest Parc Natural hi ha testimoni d’aquell moment, amb una «caseta mig enrunada», ha indicat.
Les muntanyes són la llar d’una extraordinària varietat de plantes i animals, font de recursos i d’una agricultura única. Precisament, Silvestre ha ressaltat aquests «abancalaments» que es conserven per diferents paratges de la Marina Alta, «els bancals de la fam; era treure’n partit a la muntanya, calia aprofitar qualsevol metre quadrat per a ser cultivat».