No va haver-hi unanimitat en la moció pel 25N, dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones, aprovada en el ple de la corporació municipal de l’Ajuntament de Xàbia.
La moció la van presentar els grups municipals del PP, CpJ, PSPV-PSOE i Compromís per Xàbia, que, lògicament, la recolzaven; però no així el grup municipal Vox (integrant de l’equip de govern al costat de PP i CpJ).
L’edil d’Igualtat, la popular Fátima Jarjor es va encarregar de defendre una moció en la qual es manifesta la “condemna absoluta contra la violència de gènere”, apuntant que “els maltractadors no tenen cabuda en la nostra societat”; entre altres aspectes. També reconeixia que la violència de gènere “és un problema d’Estat que ha de tindre una resposta d’Estat”. A més de mostrar la seua preocupació per “com s’està instal·lant, amb força, entre els joves”, i la “exposició” de les adolescents “a noves formes de violència, com el control en RRSS”.
Entre les mesures incloses en la moció: donar suport a les iniciatives encamines a un futur sense violència contra les dones; reiterar la tolerància 0 davant qualsevol acció violenta contra les dones; reafirmar el compromís de l’Ajuntament amb el Pacte d’Estat; el desenvolupament de programes de conscienciació en col·legis i centres de majors; o exigir la implementació de projectes i programes que promoguen la inserció de les víctimes de la violència de gènere; entre altres.
Des de Compromís, el seu portaveu Carme Catalá incidia en què la “violència masclista és la primera causa de mort prematura entre les dones”, subratllant que “el masclisme, mata” i “ignorar-lo o negar-lo és ser còmplice”.
El portaveu del PSPV, José Chulvi lamentava que era “un moment trist per a la corporació municipal de Xàbia” perquè per primera vegada en eixe Ajuntament s’ha trencat la unitat en esta matèria, ressaltant que “és trist veure com en esta qüestió no podem aconseguir eixa unanimitat”, que sí que es pot aconseguir en altres acords.
Per part seua, el portaveu de Vox, José Marcos Pons justificava el seu vot en contra, explicant que el seu partit no pertany a la FEMP, ni està adherit al Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere. Assenyalava la voluntat que s’haguera modificat algunes paraules de la moció, però al no ser així, el seu vot era contrari. I aprofitava per a respondre a les crítiques llançades pels dos grups de l’oposició.
A Compromís, li assenyalava que “vostés volen criminalitzar a l’home pel fet de ser home”.
I als Socialistes, els responia que “el trist” és que el seu partit en el Govern Central aprovara la “Llei del Sí que és Sí, que ha deixat a més de 20 persones, violadors i assassins d’eixes dones que defenen, al carrer”.
2024, Any Antoni Llidó
D’altra banda, també s’acordava, de manera unànime, la declaració de l’any 2024 con ‘Any Antoni Llidó’. La declaració institucional va ser aprovada després de l’acord dels cinc partits amb representació municipal a partir d’una moció presentada pel grup municipal del PSPV de Xàbia. Eixa va ser la base d’un document que va ser treballada en el Consell Consultiu de Cultura i la Comissió Informativa de Cultura.
Entre els acords aprovats:
- Declarar l’any 2024 com ‘Any Antoni Llidó’ i la realització d’una sèrie d’actes culturals inspirats en la seua figura, sobre la base de criteris de preservació de la memòria i dels valors humans d’una figura rellevant per al poble de Xàbia.
- Debatre i portar a votació totes aquelles propostes vinculades a les citades activitats en l’espai obert que constituïxen les Comissions Informatives de Cultura, Educació i Esports als efectes corresponents.
- L’Ajuntament de Xàbia adquirix el compromís d’iniciar els tràmits corresponents per a la programació vinculada a les possibles activitats a realitzar tenint en compte com a entitat col·laboradora a la Fundació Cirne, que és la depositària del llegat d’Antoni Llidó.
- Fer partícip a tots els grups polítics d’esta i futures decisions a prendre referents a la celebració del ‘Any Antoni Llidó’.
Altres acords
D’altra banda, els partits van recolzar de manera unànime l’aprovació del pla estratègic de Turisme 2023-2026.
A més, el ple va acordar per unanimitat la ratificació de l’adhesió de l’Ajuntament de Xàbia al conveni subscrit entre la Generalitat i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies per al programa “En Moviment” per a promoure una vida activa, saludable i els hàbits d’activitat física, en col·laboració amb el sector sanitari des dels ajuntaments.
També va ser aprovat als efectes tècnics de l’actualització de preus del projecte d’execució de les obres d’urbanització del Pla Parcial Mar Azul (a favor el govern local amb l’abstenció de PSPV i Compromís) i l’aprovació als efectes tècnics del projecte bàsic i d’execució, i llicència ambiental de la construcció de la gossera municipal en la partida Ramblars, que va ser recolzada pels cinc partits.