Societat

Martí Domínguez reivindica l’esperit crític en Dénia Festival de les Humanitats

Ple a la sala de la biblioteca pública municipal en l'obertura de l'edició primavera
Moment de la presentació del monogràfic de La Maleta de Portbou / Tino Calvo

Davant una sala de la biblioteca municipal plena, es donava el tret d’inici a la II edició primavera de Dénia Festival de les Humanitats, organitzat per la Fundació Dénia Ciutat Creativa de la Gastronomia, junt amb l’Ajuntament, la GVA i Baleària, i sota la direcció de La Maleta de Portbou.

Una mena de “mig any” d’una cita que torna a convertir a Dénia en un referent com Ciutat del Pensament. Moment en què es presentava el número 63 de la revista La Maleta de Portbou.

Aquest monogràfic és una recopilació de les reflexions aportades en la segona edició de Dénia Festival de les Humanitats, que es va celebrar en octubre de 2023 i que va convocar a destacats pensadors, científics, economistes i escriptors com Marta Sanz, Zülfü Livaneli, Arcadi Navarro, Clara Serra, Pankaj Mishra, Nuria Oliver, Cristina Monge, Martí Domínguez, Antón Costas, Sophie Baby o Chiara Bottici, entre molts altres.

El director acadèmic del festival i de la revista, Josep Ramoneda; i l’assagista, escriptor i professor de periodisme a la Universitat de València, Martí Domínguez eren els encarregats de presentar aquest monogràfic al públic congregat.

Entre les idees, Ramoneda assenyalava que “el present és el futur del passat”, incidint les “moltes advertències” que es poden trobar els lectors en aquesta revista, sobre la societat actual.

Per la seva part, Domínguez subratllava la importància d’aquest tipus de publicacions, que propicien la reflexió; lamentant que “el món acadèmic ha deixat de redactar assajos”, d’ací, el paper de La Maleta de Portbou o Mètode, revista de la qual és director. Però, a més, l’assagista ha reivindicat l’esperit crític i a Voltaire.

La intel·ligència artificial, la moralitat, el progrés, la creativitat eren alguns dels temes tractats en el diàleg de tots dos intervenients amb el públic.

L’alcalde, Vicent Grimalt, anunciava que el mes vinent d’octubre, la III edició se centrarà en “els límits que ens planteja el futur”.

L’envelliment i els reptes socials, econòmics o mediambientals

Però abans, aquesta vesprada, eix principal d’aquesta edició primavera, a partir de les 17.30 hores, amb dues sessions de debat, obertes al públic, en l’Auditori del Centre Social. En elles es posarà l’accent en el procés d’envelliment humà i els reptes socials, econòmics o mediambientals que planteja l’increment de la longevitat.

Unes premisses que serviran de base de debat per a personalitats tan rellevants com la sociòloga María Ángeles Durán, la investigadora Josefa Ros, el catedràtic de Sociologia, Antonio Ariño, l’escriptora Xita Rubert i el filòsof Norbert Bilbeny.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *