L’associació Amunt contra el Càncer, amb seu a Dénia i d’àmbit comarcal, ha expressat la seua preocupació per la situació dels pacients oncològics.
Aquesta associació, activa des de gener de 2018, treballa per atendre les necessitats bàsiques de les persones vulnerables i malaltes de càncer, defensant i promovent els drets humans. En els darrers mesos, Amunt contra el Càncer ha rebut nombroses queixes de pacients diagnosticats amb càncer i de persones amb possibles símptomes oncològics.
Segons les queixes, molts pacients han hagut de visitar diverses vegades els serveis d’urgències sense rebre una atenció adequada, cosa que ha derivat en un empitjorament de la seua salut.
En primer lloc, s’ha detectat que pacients amb símptomes sospitosos de càncer són derivats pels seus metges de família a especialistes, però poden passar fins quatre mesos o més abans de ser atesos a l’hospital.
Una vegada atesos pels especialistes, les proves diagnòstiques poden tardar mesos a ser programades. A més, hi ha retards significatius en la redacció dels informes de les proves, cosa que endarrereix el diagnòstic i empitjora la salut dels pacients. Després de cada consulta, no es facilita cap informe als pacients sobre el seu diagnòstic, proves mèdiques o evolució, augmentant així la seua incertesa.
A més, després de cada cicle de quimioteràpia, no es proporciona cap informe als pacients sobre l‘administració del tractament o possibles incidències. Diversos pacients també es queixen de la falta de seguiment un cop finalitzat el tractament mèdic, cosa que impedeix detectar possibles seqüeles.
Des de l’associació Amunt contra el Càncer es demana la implementació del Circuit Ràpid Oncològic (CRO) de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública en el departament de la Marina Alta. Aquest programa, que permet una citació ràpida per a persones amb sospita de càncer, ha demostrat millorar el diagnòstic precoç i la qualitat assistencial.
A més, sol·liciten que es prenguen mesures per garantir una atenció integral als pacients oncològics, facilitar informació útil i assegurar la igualtat en l’accés als tractaments. L’associació insisteix que un diagnòstic precoç és més important que el tractament mateix i subratlla la necessitat de respectar els drets dels pacients, tal com estableixen els diversos DOGV publicats per aquest propòsit.