Societat

L’Arxiu restaura tres llibres d’actes municipals dels segles XVII i XVIII “de gran valor i interès històric” per a Dénia

Prop de 1.000 pàgines manuscrites en tinta negra i amb escriptura humanística
Llibres restaurats / Aj. Dénia

L’Arxiu Municipal de Dénia ha recuperat tres valuosos documents històrics dels segles XVII i XVIII gràcies a la restauració finançada per la Conselleria de Cultura de la Comunitat Valenciana. Aquesta iniciativa forma part de les ajudes destinades a la digitalització i restauració de la documentació històrica i de les instal·lacions dels arxius municipals.

Documents Restaurats: Llibres d’Actes del Consell de Dénia

Els documents restaurats són tres llibres d’actes del Consell de Dénia, que sumen prop de 1.000 pàgines manuscrites en tinta negra i escriptura humanística. Rosa Seser, arxivera municipal, ha explicat que els llibres d’actes són prioritaris en les tasques de restauració, ja que contenen la història més completa de la ciutat.

L’arxivera municipal, Rosa Seser, junt amb un dels documents | Aj. Dénia

La restauració es va dur a terme als laboratoris de l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i) durant nou mesos, començant el juliol de 2023. Els documents estaven molt danyats per la humitat i les tintes amb molt de ferro, però ara han estat completament recuperats, incloent-hi parts que faltaven i cobertes de pergamí restaurades.

Contingut Històric dels Llibres d’Actes

Els llibres del segle XVII (1622-1652) estan escrits en valencià i reflecteixen el sistema foral de govern municipal, incloent-hi justícia i jurats. Entre altres esdeveniments, recullen la construcció de l’actual ajuntament i els conflictes hereditaris després de la mort del V marquès de Dénia.

Llibres d’actes | Aj. Dénia

El tercer llibre (1709-1738) documenta el primer govern municipal borbònic de Dénia, redactat en castellà, i descriu la repressió que va patir la ciutat després del triomf borbònic en la Guerra de Successió.

Els tres llibres d’actes restaurats s’han exposat al públic a les instal·lacions de l’Arxiu Municipal de Dénia durant la celebració del Dia Internacional dels Arxius. Aquesta jornada ha estat dedicada a la restauració documental, considerant-la l’únic camí per salvar la documentació degradada.

Enemics de la Conservació Documental

La conservació del patrimoni documental a Dénia es veu dificultada per les condicions d’elevada humitat i temperatura. A més, les guerres passades han contribuït al deteriorament dels fons de l’arxiu. No obstant això, durant la Guerra Civil espanyola, es va preservar el patrimoni documental a l’ajuntament, contràriament al que va succeir en altres parts del país.

Llibres restaurats | Aj. Dénia

Des de 2004, l’Arxiu de Dénia confia la restauració del seu material als experts de l’IVCR+i. Gràcies a ells, s’han recuperat documents de gran importància, com llibres d’actes del segle XV, un llibre d’amollonaments de 1735 i el Títol de Ciutat del segle XVII, entre altres.

El material més antic, del segle XV, ha resistit millor el pas del temps gràcies a la qualitat del paper i les tintes utilitzades. Rosa Seser destaca que en la conservació, l’estat i els materials dels documents són més importants que l’antiguitat.

Projectes Futurs de Restauració

Els pròxims elements a restaurar inclouen un plànol cadastral del segle XIX i un altre llibre de Consell, que seran tractats per l’IVCR+i fins a recuperar les condicions òptimes de consulta. A més, el personal de l’Arxiu de Dénia continua realitzant tasques de manteniment i conservació, com la neteja dels documents amb aspirador o plomall.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *