Successos

Detinguts a Calp per intents d’estafa amb el ‘timo del tocomocho’

El Jutjat d'Instrucció de Guàrdia de Dénia ha decretat la seua llibertat amb mesures cautelars

La Guàrdia Civil ha detingut dos homes acusats d’intentar cometre dos delictes d’estafa en grau de temptativa el mateix dia, en dos localitats costaneres de la província d’Alacant. Els dos individus foren sorpresos in fraganti mentre intentaven enganyar a una de les seues víctimes a plena llum del dia.

El passat 4 de juliol, a les 12:30 del migdia, dos homes foren descoberts per la Guàrdia Civil de Calp quan tractaven d’estafar a una dona de 73 anys en un carrer concorregut de la localitat, emprant el conegut com a “timo del tocomocho”. La ràpida intervenció dels agents va evitar que es consumara el delicte.

Després d’identificar-los, es va comprovar que no residien a la zona i que ambdós posseïen nombrosos antecedents per fets similars comesos en tot el territori nacional. Davant la sospita que pogueren estar implicats en altres delictes, els agents investigaren més a fons.

Es va descobrir que eixos mateixos individus havien intentat estafar a una altra dona de 72 anys eixe mateix matí, a les 9:30, en la localitat de la Vila Joiosa, utilitzant el mateix mètode. Abordaren la víctima en el mercat de la localitat, guanyant-se la seua confiança i acompanyant-la fins al seu domicili perquè ella recollira la cartilla bancària. Una vegada dins de la vivenda, aprofitaren per a robar-li les joies mentre ella buscava la cartilla.

Després, intentaren traure diners amb la víctima, primer en una sucursal de La Vila, sense èxit. Posteriorment, ho intentaren en un altre caixer en La Nucia, però novament sense èxit. Desistiren de l’estafa en la Vila Joiosa i, satisfets amb el botí de joies, es dirigiren a Calp per captar noves víctimes. No obstant això, la Guàrdia Civil va impedir que dugueren a terme l’estafa a Calp.

Els agents de l’Àrea d’Investigació del Post Principal de la Guàrdia Civil de Calp detingueren als dos homes, de 40 i 43 anys i nacionalitat espanyola. Se’ls han intervingut diversos cupons falsificats, 2.000 euros en efectiu i el vehicle que utilitzaven, el qual havia sigut sostret a un conegut d’un dels estafadors.

Als detinguts se’ls atribuïxen dos presumptes delictes d’estafa en grau de temptativa i un presumpte delicte de furt en interior de domicili. A més, a un d’ells se li imputa un presumpte delicte d’apropiació indeguda de vehicle.

Després de ser posats a disposició judicial del Jutjat d’Instrucció de Guàrdia de Denia, han quedat en llibertat amb mesures cautelars.

Timo del tocomocho

El timo del tocomocho és una estafa que consistix a enganyar a la víctima mostrant-li cupons falsificats, el número dels quals coincidix amb el premiat, fent-li creure que l’autor no pot cobrar-los per alguna excusa (com haver d’eixir de viatge urgent o no disposar de compte bancari). L’estafador oferix a la víctima comprar els bitllets premiats a un preu molt baix comparat amb el premi. En aquest cas, oferien un dècim premiat amb 30.000 euros a canvi de 2.000 euros.

Per a donar-li credibilitat, entra en joc un altre actor (també estafador) que fingix haver escoltat la conversa i mostra interés a comprar els cupons, fent una contraoferta. Això força a la víctima a realitzar la transacció. Els autors s’oferixen a acompanyar la víctima a traure els diners, aprofitant la situació per a robar més.

Consells per evitar ser víctima d’estafes

Mantindre la distància i ser cautelosos quan siguem abordats per desconeguts.

No permetre l’accés al nostre domicili de persones desconegudes.

Si és necessari que desconeguts entren al domicili per una causa justificada, no deixar-los deambular sols.

Desconfiar d’ofertes excessivament avantatjoses.

No ostentar diners ni joies que ens convertisquen en objectiu d’estafadors o lladres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *