La XXVI edició dels Escacs Vivents de Xàbia va llançar un missatge de conscienciació sobre la importància de la salut mental a través del personatge de Dora, protagonista de «Niu de PardalOz«, basat en la novel·la El Meravellós Mag d’Oz, interpretada per una fabulosa Inés Marqués.
Els espills de Ciutat Maragda es van transformar per a destacar que les xarxes socials traslladen una part molt reduïda de la realitat, una imatge esbiaixada i sense profunditat; un món de color verd que representava eixa ciutat i tot el públic va poder visualitzar amb unes ulleres 3D.
Davant això, Dora descobrix que el Mag d’Oz, interpretat pel menut i sensacional Pau Piqueras, no és més que una persona normal que s‘ha aprofitat de les xafarderies per a apoderar-se d’un enorme poder i assumix que en el món real no necessita eixa imatge esbiaixada, desapareixent el color verd per a tornar a la realitat.
A més, s’adona que ni a l’Espantaocells li falta cervell, ni a l’Home de Llanda cor, ni a la Lleona Covarda, valor: només ho creien perquè així els ho havien dictat els altres. Igual que ella pensava que no era vàlida per no complir eixa imatge idíl·lica que veia cada dia a través de la pantalla del seu mòbil.
En esta edició els jugadors van ser Alicia Ripoll, coordinadora del Tapis de Xàbia i Jeroni Mulet Salvá, guanyador del torneig d’Escacs de Fogueres i, junt amb ells, el narrador-trobador va ser Mariano Landete que va anar guiant al públic sobre el complex tema de la salut mental, sense abandonar l’humor propi d’estos personatges.
Abans de començar la partida, en el preàmbul dirigit per Ana Marqués i Juan Legaz Palomares, la Comissió de Festes Mare de Déu de Loreto va entregar unes plaques a Jeroni Mulet i a Mariano Landete; així com a l’ànima màter dels Escacs Vivents, Rafael Andarias, una figura de fusta d’un peó i a la convidada d’honor, Alicia Ripoll, una escultura inspirada en el Mag d’Oz. Ambdues figures realitzades per l’artista local de la fusta, Miguel Ángel Miguel.
La XXVI edició d’esta Festa d’Interés Turístic Nacional, promoguda per la Comissió de Festes Mare de Déu de Loreto junt amb l’Orquestra del Centre Artístic Musical de Xàbia i l’escola Endanza, en col·laboració amb l’Ajuntament de Xàbia, ha sigut una reflexió sobre el dia a dia de la salut mental i un ferm al·legat sobre ser nosaltres mateixos i abandonar les imatges superficials que dicta a vegades esta societat plàstica, de la qual tots som víctimes.