Festes

Novetats als Moros i Cristians de Dénia 2024

El castell de focs artificials es llançarà el 15 d'agost, i s'agrupa la batalla d'arcabusseria i el miracle de la Boira
Presentació programació Moros i Cristians Dénia / Miriam Pagán

Amb algunes novetats arriba el programa d’actes dels Moros i Cristians de Dénia, Festa d’Interés Turístic Autonòmic de la Comunitat Valenciana, a celebrar del 3 al 16 d’agost.

La programació ha estat presentada, la vesprada del dimarts 23 de juliol, al saló de plens de l’Ajuntament denier, per part de la presidenta de la Femmicc, Sonia Pérez; junt amb el vicealcalde, Rafa Carrió; i el regidor de Festes, Raúl García de la Reina.

Aquest any les capitanies recauen en les filaes Almoràvides i Marins Corsaris, amb Paco Vengut i Juan Marco, com a capitans respectivament.

En primer lloc, Pérez ha donat a conéixer que el pregoner d’enguany és Luis Villó, de la filà Marins Corsaris. Villó ha assenyalat la il·lusió per realitzar el pregó, el pròxim 3 d’agost, des de la plaça del Consell.

A continuació, la presidenta de la Femmicc ha presentat l‘autora del cartell, Laura Covisa. L’autora ha explicat que s’ha centrat en la batalla entre sengles bàndols, amb una tècnica de collage digital. Al cartell, es fa referència a la Torre del Gerro, com a punt de defensa davant l’arribada dels barbarescos per mar.

Programa d’actes

Prèvia al programa, el 31 de juliol se celebrarà una donació de sang. Carrió ha volgut conscienciar al col·lectiu i a la ciutadania en general perquè acudisquen a aquesta col·lecta solidària.

El dissabte 3 d’agost marcarà l’inici oficial de la festa, amb el pregó des de la plaça del Consell.

El diumenge, dia 4, serà el concert de l’Agrupació Artística Musical de Dénia.

Els dies 6 i 8 d’agost, les recepcions cristiana i mora, respectivament.

El 10 d’agost, la desfilada al Centre Comercial Portal de la Marina d’Ondara.

Un dia després, les paelles organitzades per la Confraria de Sant Roc, al carrer Marqués de Campo.

El 13 d’agost, el desembarcament i la firma de la treva.

El 14 d’agost començarà amb la Diana, pels carrers del casc antic, i a la vesprada, la desfilada infantil. A la que seguirà l’entrada de bandes, i l’entradeta festera nocturna.

El dijous 15 d’agost, la desfilada de Gala. I com a novetat, a mitjanit, es llançarà el castell de focs artificials, des del port, que normalment es disparava l’últim dia de la festa.

L’altre canvi del programa es produïx el divendres 16 d’agost, amb l’agrupació de la batalla d’arcabusseria i el Miracle de la Boira, al matí. A la vesprada, tindrà lloc la processó en honor a Sant Roc. I el colofó el posarà la retreta final.

El capità cristià ha mostrat la seua queixa per la falta d’organització, de cara a la desfilada de Gala, que partix del carrer La Vía, on una exposició ocupa part del carrer, cosa que resta espai i pot provocar una aglomeració de festers que participen en l’acte.

D’altra banda, durant la compareixença s’ha sabut que l’Ajuntament encara no ha signat el conveni amb la Femmicc. Des de la filà que ostenta la capitania mora s’ha preguntat per la seua renovació per a saber de quants diners poden comptar els festers, i també de cara als ‘boatos’.

Un comentario en “Novetats als Moros i Cristians de Dénia 2024

  1. Veo un par de cosas, que no me gustan no Veo que este cotemplada la misa en honor a Sant roc del 16, y no me gusta nada que se tire la mascleta, el 15 en vez del 16 como vcolofon de la semana de fiestas del.patron de Denia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *