Cultura

Descoberta una estructura del segle XIV en el jaciment medieval de la Pobla d’Ifac

La XIX Campanya d'Excavacions del MARQ han tret a la llum un rafal
Representants de la Diputació visitant l'excavació / Dip. Alacant

Els treballs realitzats a la Pobla d’Ifac aquest estiu amb motiu de la XIX Campanya d’Excavacions del MARQ han desenterrat un rafal del segle XIV, utilitzat per emmagatzemar o dur a terme diverses funcions fora de les muralles de la ciutat medieval.

El diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro, ha visitat aquest matí el jaciment arqueològic, situat a les faldes del Parc Natural del Penyal d’Ifac, per conéixer de prop els detalls d’aquesta campanya, que s’estén durant cinc setmanes. Acompanyat pel regidor de Medi Ambient de Calp, Juan Manuel del Pino, i pel director del MARQ i coordinador de la campanya, Manuel Olcina, el responsable provincial ha recorregut el lloc on des de fa quatre setmanes treballa un equip de professionals sota la direcció de José Luis Menéndez, especialista en arqueologia medieval i tècnic d’exposicions del museu alacantí.

“Per a la Diputació és una gran satisfacció donar suport a aquesta campanya per recuperar i promocionar part del ric patrimoni cultural que tenim a la província, en aquest cas a través d’un projecte en el qual s’ha invertit ja més d’un milió d’euros al llarg de quasi dues dècades de col·laboració amb l’Ajuntament de Calp”, ha destacat el diputat. Per la seua banda, del Pino ha agraït l’esforç fet per la institució provincial a través del MARQ, el qual ja està treballant en el pla director del jaciment.

Emmarcades dins del Pla d’excavacions i investigacions arqueològiques del MARQ, amb un pressupost global de 114.000 euros, les actuacions que es realitzen a Calp han rebut enguany 23.000 euros. Les tasques s’han centrat en les proximitats de la Porta de l’Oest, un accés secundari a l’interior de la ciutat, i han conclòs que l’Edifici XIV -descobert en campanyes anteriors- era un cobert destinat a emmagatzemar o dur a terme diverses funcions fora de les muralles de la ciutat.

Com ha explicat Olcina, “el cobert té unes dimensions de més de tretze metres, està obert per ambdós costats i cobert amb una teulada de fusta i teules”. Es va construir a principis del segle XIV i a mitjans de segle l’edifici es va abandonar per a alçar una anteporta coberta que assegurara el pas fins a la Porta de l’Oest.

Els treballs arqueològics també s’han centrat a documentar la primera fase d’ocupació d’aquest espai, així com l’espai interior de la ciutat, una vegada es travessa el llindar de la Porta de l’Oest. El MARQ continua investigant aquest important jaciment, que s’ha convertit en una referència en l’arqueologia medieval valenciana.

El MARQ ha estat recentment guardonat per l’Ajuntament de Calp amb el Premi 9 d’octubre per les seues aportacions científiques i per treballar en la conservació de la Pobla d’Ifac i del vicus romà dels Banys de la Reina.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *