Art

L’Arxiu Municipal de Pego rep una valuosa donació de documents personals de Fernando Monzó Quilis

L'Ajuntament preserva la història d'un pegolí exiliat que va haver de fugir a Mèxic després de la Guerra Civil
donació documents Fernando Monzó Quilis Pego / Aj. Pego

L’Arxiu Municipal de Pego ha rebut una donació de documents personals de Fernando Monzó Quilis, un destacat pegolí fill de Felipe Monzó Quilis, qui va ser tinent de la Guàrdia Civil i alcalde socialista de Pego entre març de 1938 i febrer de 1939.

Fernando Monzó va exercir com a jutge d’instrucció a Alacant abans i durant la Guerra Civil. Amb la derrota republicana, es va veure forçat a exiliar-se a Mèxic l’any 1941, deixant enrere la seua família a Pego. Posteriorment, la seua esposa, Maria Alcina Morell, també va emigrar per a reunir-se amb ell. A Ciutat de Mèxic, la parella va començar una nova vida en l’àmbit de la joieria, un negoci que va heretar el seu fill, Fernando Monzó Alcina.

Tot i que Fernando i Maria mai van poder tornar a Pego, la seua neta, Rosa Monzó, ha visitat Espanya en diverses ocasions i ha sigut l’encarregada de cedir la documentació dels seus avis a l’Arxiu Municipal. «Crec que és el millor lloc per a conservar aquests documents, perquè es puga conéixer més la història dels meus avis, que sempre van estar molt orgullosos del seu poble», ha declarat Rosa Monzó. Entre els materials cedits es troben passaports, certificats, fotografies, cartes i fins i tot un encenedor.

La regidora de Memòria Històrica, Laura Castellà, ha expressat el seu agraïment per la donació, destacant la rellevància de Fernando Monzó en la història del municipi i la tragèdia del seu exili forçat. «Amb la història de Fernando i Maria podem recordar aquells anys convulsos i treballar perquè mai més es repetisquen», ha afirmat Castellà.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *