Turisme

‘Garrot’ protesta per la massificació turística amb una pancarta de 15 metres en cala Barraca

L'agrupació autodenomina el seu moviment com antituristificació
Membres de l'agrupació protestant a cala Barraca / Garrot

Garrot, grup d’acció antituristificació a la Marina Alta, va realitzar dissabte passat una acció de protesta contra la massificació turística a la comarca. Van desplegar una pancarta de 15 metres de longitud en Cala Barraca, a Xàbia.

Amb esta acció el col·lectiu pretén denunciar la turistificació que patix la Marina Alta. La turistificació és el procés a través del qual una zona es convertix únicament en un enclavament turístic. En Garrot asseguren que els servicis, les instal·lacions, els comerços dels diferents pobles passen a orientar-se i concebre’s pensant més en la turista que en els residents permanents.

Cala Barraca i el cartell de protesta | Garrot

L’agrupació denuncia que el turisme massiu està convertint la Marina Alta en un “parc temàtic per a visitants”. A més, comenten que el benefici econòmic “recau en uns pocs a canvi de drets dels locals”.

Sobre l’elecció del lloc de protesta, remarquen que “Cala Barraca, històricament, ha sigut un refugi per als pescadors locals, els quals utilitzaven les seues casetes per a guardar les barques i les ferramentes de pesca. Hem realitzat l’acció en este lloc perquè volem cridar l’atenció sobre com estos espais han sigut colonitzats pel turisme i com s’ha exclòs la ciutadania local del seu gaudi”.

Garrot remarca que el model de turisme que s’està imposant a la comarca “no sols està destruint l’entorn natural, sinó que també desplaça la població local, augmenta els preus de la vivenda i precariza les condicions laborals”.

Acció de protesta | Garrot

Una comarca per als quals l’habiten

L’agrupació amb estes protestes pretén reivindicar que “la Marina Alta és per als quals l’habiten”. Entre les conseqüències que Garrot llista es troben diverses que afecten a tot el territori:

1. Augment del preu de la vivenda: L’augment de la demanda de segones residències i apartaments turístics dispara els preus i dificulta l’accés a la vivenda per als residents.

2. Massificació i pèrdua d’identitat

3. Degradació mediambiental

4. Sobrecàrrega d’infraestructures: carreteres, aigua, sanejament d’aigües, sistema sanitari, platges, etc.

5. Dependència econòmica: el monocultiu del turisme com a única font de riquesa fa que l’economia de la comarca es torne vulnerable.

6. Desplaçament de comerços locals: L’afluència de turistes atrau cadenes internacionals. Els xicotets comerços tradicionals són desplaçats.

7. Gentrificació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *