Urbanisme

Xàbia compta amb 6.073 vivendes vacacionals, 268 més que en maig

El PSOE defensa, en el ple extraordinari, una moratòria per al lloguer turístic
Vista de Xàbia des dels Molins. / Miriam Pagán

Des del mes de maig, s’han presentat 268 noves altes de llicències turístiques a Xàbia. Aquest fet el posava de manifest el regidor responsable d’habitatge del grup municipal del PSPV-PSOE, Vicent Miralles, durant l’últim ple de la corporació municipal.

En aquesta sessió, s’aprovava l’adhesió de l’Ajuntament al Conveni Marc de col·laboració per a l’impuls de la promoció d’habitatges de protecció pública en el sòl de les administracions locals. Això suposa un nombre important d’habitatges socials per al municipi de Xàbia, una cosa molt necessària principalment per als joves de la localitat; es defensa des de l’equip de govern.

Durant el debat d’aquest punt, el grup municipal socialista defensava la necessitat d’una moratòria immediata en la concessió de noves llicències al lloguer turístic. Segons explicava Miralles, “el nombre de llicències turístiques a Xàbia no deixa de créixer. Des del 20 de maig fins ara, tenim 268 noves altes, que és un 27% més que el mateix període de 2023. Això significa que quasi 1 de cada 4 cases a Xàbia es dedica al turisme, amb la qual cosa s’expulsa als veïns, es col·lapsen els serveis públics i es generen problemes de convivència al no poder oferir lloguers raonables”.

Plenari extraordinari, 26 d'agost / Tino Calvo
Plenari extraordinari, 26 d’agost / Tino Calvo

Per al Grup Municipal Socialista “el tripartit està perdent deliberadament el temps per a no abordar el problema i deixar-lo morir. Reaccionaran tard, mal i a mitges”. En aquest sentit es recordava que en el mes de maig membres del govern eren partidaris de la moratòria i que fins i tot l’alcaldessa, Rosa Cardona, va dir “estar d’acord amb el contingut” de la moció que va presentar el PSOE al juny per a frenar les llicències turístiques.

Però des de maig, lamentaven els socialistes, no s’ha produït ni un sol avanç en aquesta matèria, bloquejada des de la regidoria d’Urbanisme. De fet, al maig es va anunciar una “taula sectorial” que, quatre mesos després, no compta amb data exacta de realització, relació de participants, pla de treball ni objectius definits.

Plenari extraordinari, 26 d’agost / Tino Calvo

Miralles explicava que “aquesta moratòria no suposa cap perjudici per al turisme. L’afluència a Xàbia no descendiria en un sol visitant ni es perdria un sol euro de volum de negoci. Es tracta només de no créixer més sense pla, sense sentit i a costa d’acabar amb el nostre model de vida; de no seguir expulsant a la gent de Xàbia i empitjorant la convivència, els serveis i la conservació d’espais naturals”.

Entre les dades posades sobre la taula pel regidor en l’oposició, altres localitats com Dénia (amb l’aval de la Universitat d’Alacant i amb 5.000 llicències i quasi el doble de cases construïdes que Xàbia), Altea (amb un 12% d’habitatges turístics enfront del 23% de Xàbia), Polop, Sant Joan d’Alacant, València, així com destinacions turístiques de Balears, Catalunya i Andalusia ja han pres la mesura que defensa el PSOE de Xàbia.

Plenari extraordinari, 26 d’agost / Tino Calvo

El regidor del PP, Juanlu Cardona, avançava que el pròxim 10 de setembre es convocarà una reunió sobre el lloguer turístic, amb els agents implicats.

L’alcaldessa, Rosa Cardona, també intervenia per a defensar l’adhesió al conveni, segons el qual s’edificaran al voltant de seixanta habitatges socials.

Els dos grups municipals en l’oposició, PSPV i Compromís, s’abstingueren. Per a la portaveu nacionalista, Carme Català, és “un pegat“; preguntant-se on estan les ajudes al lloguer per a la gent que no arriba a final de mes, on estan les ajudes per a restaurar cases del centre històric?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *