Política municipal

Dénia vol que el Consell declare el municipi com a zona tensionada

Aquesta mesura té com a objectiu regular els preus del lloguer
Vistes del nucli urbà de Dénia des del Castell / Miriam Pagán

Dénia instarà al Consell a declarar el municipi com a zona tensionada per a regular el preu del lloguer.

En este sentit, el pròxim ple de l’Ajuntament debatrà una moció que sol·licita al Consell de la Generalitat Valenciana que inicie els tràmits per a declarar Dénia com a zona tensionada en virtut de la Llei 12/2023, del 24 de maig, del dret a l’habitatge.

Aquesta mesura té com a objectiu regular els preus del lloguer i facilitar l’accés a una vivenda digna, especialment per als sectors més vulnerables de la població.

Rafa Carrió, regidor d’Habitatge, ha destacat la importància d’aquesta iniciativa: “La situació del mercat immobiliari a Dénia, agreujada en part per l’auge de les vivendes turístiques, ha incrementat significativament el cost dels lloguers, fent que moltes famílies i joves no es puguen permetre una vivenda. És fonamental que, a més de les mesures que estem adoptant des de l’Ajuntament, es prenguen mesures des de l’àmbit supramunicipal per a controlar aquest fenomen i garantir l’accés a una vivenda assequible.”

El dret a una vivenda digna i adequada està recollit en la Constitució Espanyola i en l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana. En aquest sentit, la moció presentada al ple subratlla la necessitat d’aprofitar el marc normatiu de la nova Llei Estatal d’Habitatge, que permet limitar els preus del lloguer en zones on el mercat estiga tensionat.

Maria Josep Ripoll, regidora de Territori, també ha expressat que: “Dénia compleix amb tots els requisits per a ser declarada zona tensionada. Els estudis realitzats per la Universitat d’Alacant confirmen que el mercat de vivendes d’ús turístic ha impactat significativament en l’augment de preus. Hem d’actuar per a equilibrar aquesta situació i promoure la vivenda assequible per als residents.”

Segons l’estudi esmentat, entre el 10-15% de l’augment dels preus es deu en part a l’oferta de vivendes turístiques, que en 2023 va atraure més de 300.000 visitants, generant un impacte de 237,6 milions d’euros en l’economia local. No obstant això, segons indica també l’estudi, aquest creixement ha tingut repercussions negatives en l’accés a la vivenda per als residents de Dénia.

Així doncs, la moció planteja instar al Consell de la Generalitat Valenciana a començar els tràmits per a aplicar la limitació de preus del lloguer a Dénia com a zona tensionada; no incrementar els preus del lloguer en el parc públic d’habitatge; així com informar les Corts Valencianes sobre el grau de compliment d’aquesta resolució.

Amb aquestes mesures, el govern local reafirma el seu compromís de protegir el dret a una vivenda digna i de treballar per a millorar la convivència ciutadana i les condicions de vida de la ciutadania.

Mesures que se sumen a les ja anunciades, com la limitació de la densitat de vivendes turístiques en el centre urbà (amb la suspensió cautelar de concessió de certificats turístics) i les futures ajudes per a rehabilitar vivendes buides destinades a lloguers de llarga durada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *