Gastronomia

D*na Festival amplia a tres els espais dedicats a tallers

Aquesta edició, que se celebrarà els dies 28 i 29 de setembre, commemorarà la connexió entre la terra i la seua cuina
Imatge d'arxiu de l'edició de 2023 / Tino Calvo

El D*na Festival torna a Dénia els dies 28 i 29 de setembre, per a celebrar la seua setena edició, consolidant-se com l’esdeveniment gastronòmic més destacat de la Comunitat Valenciana.

Organitzat per la Fundació Dénia Ciutat Creativa de la Gastronomia i comissariat pel tri estrellat xef Quique Dacosta, el festival ret homenatge a la cuina mediterrània, reconeixent la terra i la seua gent amb una programació renovada i més accessible que mai.

Enguany, el D*na fa un pas més en la seua missió d’acostar la gastronomia al públic, ampliant de dos a tres els espais dedicats a tallers, el que suposa un increment notable en l’oferta participativa del festival.

Amb més de 30 activitats, aquesta edició es consolida com la més interactiva fins ara, convidant els assistents a submergir-se completament en l’alta cuina i en els productes locals a través d’experiències pràctiques i didàctiques.

Aquesta expansió respon a l’interés creixent del públic per involucrar-se activament en el procés culinari, celebrant no sols la degustació, sinó també la creació i l’aprenentatge en un entorn únic. Des de demostracions de xefs guardonats amb estrelles Michelin fins a tallers d’elaboració de productes autòctons, el D*na es convertirà en una celebració de la riquesa de la terra i les tradicions que la definixen.

Mestres de la gastronomia en acció

Espai Aqualia serà l’escenari on es reuniran alguns dels xefs més influents de l’alta cuina espanyola, juntament amb talents de la Comunitat Valenciana.

Els assistents tindran l’oportunitat única d’aprendre de figures com Rodrigo de la Calle, pioner de la cuina verda, o Eneko Atxa, reconegut internacionalment per l’enfocament sostenible del seu restaurant Azurmendi a Bilbao, entre molts altres.

Més enllà de demostracions culinàries, aquests tallers serviran de finestra a l’ànima de la cuina mediterrània. Susi Díaz, del restaurant La Finca a Elx, demostrarà la seua mestria en la creació de plats a base de productes de l’horta, mentre que José Manuel López, xef de Peix & Brases a Dénia, fusionarà tradició i avantguarda amb productes locals.

María José Martínez, del restaurant Lienzo a València, ens recordarà que la cuina i el medi ambient estan intrínsecament connectats, presentant el seu treball amb productes ecològics i la pol·linització de les abelles.

Per la seua banda, María José San Román, del restaurant Monastrell d’Alacant, participarà en la presentació del llibre-receptari “Mirar la disfàgia des de l’alta cuina”, escrit per Mayka Mafé, internista de la Societat Espanyola de Medicina Interna.

Junt amb ells, altres xefs regionals s’uniran a una rica programació de tallers que valorarà la tradició i la història gastronòmica de la Comunitat Valenciana.

Els sabors líquids del Mediterrani

La cuina no sols es degusta; també es beu. L’Espai Univers Líquid del D*na Festival 2024 oferirà un recorregut sensorial per la riquesa líquida del Mediterrani. Ací, experts en vi, vermut, oli d’oliva, cítrics i còctels guiaran els participants en un viatge que explorarà els aromes i sabors que definixen aquesta regió.

La Federació d’Enoturisme de la Comunitat Valenciana, de la mà de la seua presidenta, María Miñano, presentarà el seu nou “Catàleg d’Enoturisme 24-25”. A través de tastos i presentacions, es podran descobrir també les Rutes del Vi de València, Alacant i Castelló, guiats per experts com Pablo Gandía, Josefina Vallés i Sergio Garrido.

Els tastos i tallers programats en aquest espai aniran més enllà de la simple degustació. Anna Sempere i Noelia Rodríguez, de Bikini Azul, presentaran un vermut exclusiu elaborat amb raïm Moscatell d’Alexandria, mentre que Ton Gjekaj, de la Todolí Citrus Fundació, explorarà l’univers dels cítrics.

L’oli d’oliva, una joia líquida de la gastronomia mediterrània, serà el protagonista del taller “Com gaudir amb els cinc sentits de l’oli d’oliva i els seus monovarietals”, dirigit per Iñaky Aracil, mestre almàssera de la Cooperativa Agrícola Catòlica Coop. V. Oli El Comtat. A més, es realitzarà un taller-tast de tapes i oli de la regió de Còrdova amb Juanma Poyato, gerent de Zuheroliva.

L’art de la cocteleria també tindrà el seu lloc amb un taller impartit per Héctor Talens, Brand Ambassador de OTC group, i un altre de “Cocteleria reBerde” a càrrec de Diego Godia, del restaurant Vuelve Carolina de València.

Per als amants de l’ordi, Cerveza Turia brindarà l’oportunitat de descobrir els secrets d’aquesta icònica beguda valenciana i el seu procés d’elaboració.

Una oda al producte de la terra

El D*na serà enguany un cant a la terra i als productes que brollen d’ella, i a ells se’ls donarà especial protagonisme a l’Espai Cuina, on els assistents podran endinsar-se en l’univers dels ingredients que formen la base de la cuina mediterrània. Des de les espècies fins als dolços i gelats artesanals, cada taller serà una celebració de la tradició culinària que defineix la identitat d’aquesta regió mediterrània.

L’emblemàtica marca d’espècies Carmencita oferirà una experiència que ressaltarà la importància dels condiments en la cuina, mentre que Beatriz Sánchez, del restaurant Casa de Consum, guiarà els participants en un taller de maridatge d’aperitius de verdures i Bloody Mary, i en la preparació d’un tatin d’albergínia en paella amb sangria de vi blanc, mostrant com el quotidià pot convertir-se en una explosió de sabor.

Altres de les grans estrelles del receptari tradicional d’aquesta regió mediterrània, com les coques, els adobats, l’arròs o el raïm, també seran protagonistes. El divulgador gastronòmic Salvador Gayà portarà els assistents a un viatge per les tècniques de salmorra i adobats tradicionals, permetent-los connectar amb pràctiques culinàries ancestrals que encara es mantenen vives.

David Ariza i Esther Casas exploraran la importància del raïm del Vinalopó i l’arròs en la cuina regional; i els més menuts i les seues famílies podran gaudir d’un taller d’elaboració de coques, amb l’equip de Cidoncha, on aprendran a fer aquesta tradicional recepta de La Marina Alta.

Els gelats artesanals no es quedaran arrere. Álvaro Verdú, de la Gelateria Verdú a Dénia, compartirà els seus secrets per a crear gelats amb sabors locals i Marco Miquel, de la Gelateria Miquel Gelater, oferirà un taller familiar d’iniciació al món del gelat amb fruita de temporada.

Amb una programació de tallers ampliada, enguany més que mai, el D*na s’obrirà al públic en una gran celebració de la terra, la seua gent i la seua cuina. Els interessats a participar en aquests tallers podran registrar-se, a partir del 20 de setembre, en la pàgina web del festival www.dnafestivaldenia.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *