Societat

Esdeveniments culturals, jocs tradicionals i activitats infantils per celebrar el 9 d’Octubre a Dénia

L'acte commemoratiu se celebrarà en la plaça Jaume I
Acte commemoratiu del 9 d'Octubre de 2023 a Dénia / Tino Calvo

Dénia es prepara per a celebrar el 9 d’Octubre, Dia de les valencianes i els valencians, amb una agenda plena de cites culturals, esport, jocs tradicionals i activitats per al públic infantil. Aquestes activitats estan pensades perquè la ciutadania de totes les edats gaudisca d’aquests dies.

Des de l’àrea d’Arqueologia i Museus s’han organitzat les jornades “Més enllà de Jaume I. La conquesta del Regne de València. Dels costums als Furs”, que van començar el 26 de setembre i s’estendran fins al 13 d’octubre. Hi haurà conferències, una interpretació musicada sobre la conquesta de València i visites guiades que aproparan el públic al temps de la conquesta valenciana.

El 8 d’octubre es viurà un moment important per a la cultura i història de Dénia amb la inauguració del nou Museu Arqueològic de Dénia (MAD), situat a la Casa de la Marquesa Valero de Palma, al carrer dels Cavallers, número 3. L’acte d’inauguració serà a les 19 hores.

En l’àmbit esportiu, el 5 d’octubre se celebra el Dia de la Pilota Valenciana, amb una partida de jugadors de l’Escola Municipal de Pilota i una partida professional de raspall i llargues al carrer de Quevedo, de 9 a 13 hores. Hi col·laboren el Club de Pilota Valenciana de Dénia i Caixa Popular.

A més, el 8 d’octubre, de 17 a 19 hores, a la plaça del Consell, hi haurà jocs tradicionals, amb una exhibició del joc de birles a càrrec de jugadors de la lliga autonòmica, organitzada amb la col·laboració de la Federació de Jocs i Esports Tradicionals de la Comunitat Valenciana.

També hi haurà música en directe, amb l’actuació del grup Figa Flawas el 8 d’octubre a les 22.30 hores al carrer de la Via, i el festival de música LlenguaFest el 9 d’octubre a les 19 hores, també al carrer de la Via.

El públic infantil podrà gaudir d’una globotada, a càrrec de la falla les Roques (9 d’octubre, 12 hores, final de Marqués de Campo), i d’un taller infantil per a confeccionar les vidrieres de colors de Jaume I, dirigit per Sara Bono (10 d’octubre, 17.30 hores, Biblioteca).

El 9 d’octubre, a les 10.45 hores, tindrà lloc l’acte commemoratiu del Dia de les valencianes i els valencians, a la plaça de Jaume I. Inclourà els parlaments de l’alcalde i dels portaveus dels grups municipals, així com les actuacions de l’Agrupació Artística Musical de Dénia, Dianium Dansa i Canya Badà. Al migdia, es cuinarà una paella gegant per a mil persones al final de Marqués de Campo, a partir de les 14 hores.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *