En un comunicat emés recentment, el partit Gent de Dénia ha manifestat el seu rebuig a la inauguració d’un bust dedicat al poeta Vicent Andrés Estellés en la localitat, a causa del seu marcat caràcter pancatalanista. Segons l’agrupació, s’està seguint una estratègia similar a la que es va aplicar a Catalunya durant dècades, la qual consideren una amenaça per a la identitat valenciana.
La polèmica sorgix al voltant del que Gent de Dénia considera un intent de «colonització» cultural, assenyalant que la inclusió de figures com Estellés o el pensador Joan Fuster, conegut per la seua defensa dels Països Catalans, reflectix una agenda que, segons ells, busca subordinar la identitat valenciana a un projecte supraregional liderat des de Catalunya.
El col·lectiu denuncia que, mentre es rendix homenatge a personatges associats al pancatalanisme, figures destacades de la cultura valenciana com l’escriptor Vicente Blasco Ibáñez o el pintor Joaquim Sorolla no compten amb cap tipus de reconeixement a Dénia. «Ni un carrer, ni una plaça, ni tan sols un xicotet racó porta els seus noms en el municipi», lamenta Gent de Dénia en el seu comunicat.
Gent de Dénia assegura que la seua postura no busca confrontació, sinó promoure un reconeixement més equitatiu i respectuós amb la identitat valenciana, reclamant que estos homenatges es facen sota criteris d'»asèpsia ideològica». A més, afirmen que no van assistir a la inauguració del bust d’Estellés per estar en desacord amb l’enfocament que consideren polititzat de l’acte.
L’agrupació conclou subratllant la seua defensa d’una Comunitat Valenciana amb «personalitat i idioma propis» i fa una crida al respecte per la pluralitat d’idees, sense imposar una visió centralista des de Catalunya.