Societat

Les incerteses del futur centren el III Dénia Festival de les Humanitats

Aquest espai del pensament se celebra del 24 al 26 d'octubre
Presentació de la III edició de Dénia Festival de les Humanitats / Tino Calvo

Desconfiar el futur: Els límits’. Aquest és el lema triat per a la III edició de Dénia Festival de les Humanitats, que se celebrarà del 24 al 26 d’octubre en la capital comarcal.

Aquest espai de reflexió, organitzat per la Fundació Creativa Dénia, tornarà a reunir destacades personalitats del pensament nacional i internacional.

L’acte de presentació ha tingut lloc, en el matí del dilluns 16 de setembre, en el saló de plens de l’Ajuntament denier. I ha comptat amb la presència de l’alcalde, Vicent Grimalt; del director acadèmic del festival, Josep Ramoneda; del vicepresident de la Fundació Creativa Dénia i president del Cercle Empresarial de la Marina Alta, Benito Mestre; i el director del projecte Dénia Ciutat del Pensament, Juan Miguel Rafet.

Durant la presentació, Grimalt ha destacat l’esperit del certamen i que aquest tinga continuïtat en el temps. “Està molt bé que l’hàbit de pensar i cultivar la mirada crítica sobre el món que ens envolta no siga simplement una casualitat puntual”, ha destacat.

A més, ha incidit en el fet que “el rerefons d’aquest festival té sempre un missatge optimista: crear, pensar, imaginar, conviure i sentir per fer un món millor i garantir-nos un futur”.

Rafet ha incidit que “Dénia és Ciutat Creativa de la UNESCO i, dins d’aquest objectiu, creiem un entorn dinàmic on les idees fluïxen i contribuïxen a millorar la qualitat de vida a través del coneixement, la innovació social i la creativitat”.

Així, el Festival de les Humanitats s’entronca dins del projecte estratègic Dénia Ciutat del Pensament i es presenta amb els propòsits de “recuperar la tradició cultural de Dénia com a referent humanístic, inspirat en la seua història; fomentar la creativitat i la col·laboració entre actors locals com l’acadèmia, la societat civil i el sector empresarial; i establir Dénia com un escenari per a la reflexió i el pensament de rellevància nacional i internacional, promovent el diàleg entre ciència, tecnologia i humanitats”, ha destacat.

Per la seua part, Ramoneda ha agraït el compromís de la ciutat amb un festival que “ajuda a pensar el món en què vivim i les mutacions de la nostra condició, lluny del sensacionalisme”.

Ramoneda ha convidat que, en el vertiginós progrés tecnològic al qual estem assistint, “no perdem de vista la condició humana” a l’hora de plantejar uns límits. Durant el festival, “escoltarem personalitats de màxim nivell debatent la qüestió dels límits, des de la filosofia i des de la ciència i la tecnologia, però també des de l’art, la política, el cos humà, l’ecologia, l’economia, els conflictes, les relacions personals i socials, els drets individuals i la democràcia”, ha detallat el director acadèmic del festival.

A més, Mestre ha mostrat la seua satisfacció per la continuïtat que suposa la celebració de la tercera edició d’aquest festival, al qual ha qualificat de “una gran oportunitat per debatre sobre límits, valors i llibertats amb personalitats de gran prestigi i des de diferents punts de vista”.

Mestre s’ha mostrat orgullós “per la implicació del món empresarial amb el festival”, destacant la presència de l’Espai Lluís Vives, on rellevants empresaris debatran sobre el concepte de bona empresa. En aquest sentit, Mestre ha assenyalat que “el món empresarial és cada vegada més conscient de la repercussió de les seues accions en la societat i de la necessitat d’aquests espais de diàleg i reflexió”.

Desconfinar el futur: els límits

La tercera edició se celebrarà amb un enfocament centrat en les incògnites que ens planteja el futur i amb la participació de rellevants personalitats i experts en matèries tan diverses com l’antropologia, la història, l’economia o la neurociència, entre moltes altres.

Així, està programada la presència del filòsof Massimo Cacciari, el periodista i escriptor John Carlin, el polític i diplomàtic Shlomo Ben-Ami, el xef Quique Dacosta, les escriptores Nadia Muraveva i Remedios Zafra, el politòleg Ivan Krastev, l’assagista Santiago Alba Rico o la biòloga María Blasco, juntament amb altres rellevants noms.

Sota el títol ‘Desconfinar el futur: els límits’, aquesta tercera edició posa l’accent en reflexionar sobre la incertesa que suposa el futur i sobre com s’enfronta l’ésser humà a aquesta. Davant un món en què la tecnologia es fa cada vegada més present i els límits del que és humà es desdibuixen, el festival aposta per enfrontar aquests reptes a través del diàleg entre les arts, les humanitats, les ciències i l’economia per evitar perdre la nostra humanitat i preservar la nostra llibertat de pensament i acció.

Qüestions com la longevitat, la intel·ligència artificial, l’ecologia, les estructures socials o les relacions polítiques formaran part d’un debat que tractarà d’entreveure, des del present, el futur de la humanitat i l’abordarà per entendre millor les opcions que tenim per davant per afrontar el destí col·lectiu de la humanitat.

Es tracta, a més, d’un festival obert, que tracta de portar el debat i el coneixement a tota la ciutadania i incentivar la seua participació, per a la qual cosa oferix la possibilitat que tot aquell que ho desitge puga acudir a les sessions de conferències i debats inscrivint-se en la pàgina web de l’esdeveniment.

A més, com en edicions anteriors, hi haurà una àmplia programació d’activitats culturals que completaran de la millor manera aquesta cita anual amb el pensament i la reflexió.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *