Societat

Manifestació a Xàbia contra els bous a la mar

Convocada per Dénia Animal Save, també va condemnar la mort d'una res en l'actuació de dissabte a migdia
Moment de la manifestació / Tino Calvo

El passeig marítim de Duanes de la Mar va acollir, diumenge a la vesprada, una manifestació contra els bous a la mar a Xàbia.

Convocada per Dénia Animal Save, també va condemnar la mort d’una res en l’actuació de dissabte a migdia. No obstant això, la cita reivindicativa ja estava convocada des de dies abans que ocorreguera aquest succés.

En la seua convocatòria, l’associació indicava que “desitgem enormement no haver de tornar a plorar més vides, però sabem que no posaran cap remei i es continuaran utilitzant els animals per a la seua diversió. I ens preguntem fins quan. Ja està bé de maltractar i usar els animals al nostre capritx”.

Els manifestants portaven fulls on es podia llegir “bous a la mar, festa de crueltat”, afegint que “patixen pànic, estrés, por i humiliació”. En aquesta, a més, s’indica la pàgina de change.org on signar la petició: “Que es prohibisquen totes les festes que tiren animals al mar”.

Pacma

Per la seua banda, el partit animalista Pacma denunciava, diumenge, la mort per ofegament d’un bou en una festa taurina a la localitat alacantina de Xàbia, ocorreguda dissabte. L’astat va perdre la vida pocs minuts després de l’ofegament en els ‘bous a la mar’.

L’entitat assegurava que són “temps foscos per als bous a Espanya” i lamentava que, en els últims deu anys, “és difícil comptabilitzar tots els bovins i equins que han mort participant sense cap altra opció en festes taurines al nostre país”.

Pacma demanava responsabilitats a l’Ajuntament de Xàbia per la mort de l’animal i sol·licitava que aquest tipus de festes siguen substituïdes per altres modalitats que no facen “ús d’éssers vius”. Per a la formació política, aquests fets eren “imperdonables” i requerien una “depuració de responsabilitats exemplaritzant”.

L’organització subratllava que, el juliol de 2023, també a la província d’Alacant, un altre bou moria en circumstàncies similars al municipi de Dénia; que el setembre de 2022 un bou que anava a ser embolat va morir només eixir del seu caixó, a Castelló, pocs dies després que altres dos bous moriren en la setmana taurina d’Alcàsser “per causes que no van transcendir oficialment”, encara que informacions publicades apunten a les altes temperatures.

Per aquest mateix motiu es presumix que va morir, dos mesos abans, un altre bou al municipi de Foios (València), i uns altres dos fa poques setmanes, al Puig (València), segons enumera Pacma.

També cita que va morir un bou en eixir del seu caixó per un fort colp l’agost de 2022 un bou a Ribaforada (Navarra) i un altre en circumstàncies similars a Cuéllar, en impactar contra la tanca.

“Les morts d’aquests animals per forts impactes o caigudes també són un clàssic dels mesos d’estiu en diversos pobles d’Espanya, així com les amenaces als activistes que acudixen a les festes a documentar el que consideren maltractament animal”, criticava l’entitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *