Festes

Mónica Leal, primera dona presidenta de la Junta de Festes de Moros i Cristians de Xàbia

Festera de la Filà Faciners assumeix la presidència i fa història al capdavant de la festa en honor a Sant Jaume
Mónica Leal Gómez, nova presidenta de la Junta de Festes de Moros i Cristians de Xàbia / Junta de Festes de Moros i Cristians de Xàbia

Mónica Leal Gómez ha fet història en el món de les festes de la Marina Alta. S’ha convertit en la primera dona presidenta de la Junta de Festes de Moros i Cristians de Xàbia. Aquesta entitat, que porta 45 anys organitzant les celebracions, mai abans havia estat liderada per una dona. Així, el nomenament de Mónica representa un moment important per a la festa i per a la igualtat dins de l’organització.

Mónica forma part de la Filà cristiana Faciners. Assumirà la presidència durant els pròxims dos anys, després de la marxa del seu predecessor, Abel Moll. Al juliol, Moll va anunciar que deixava el càrrec després de complir el seu mandat biennal. Per tant, Leal arriba amb noves idees i molta il·lusió per fer front a aquest repte.

Tot i que no s’ho esperava, Mónica afronta aquesta nova etapa amb entusiasme. Participa en les festes des que tenia 7 anys, fet que li ha donat una experiència molt valuosa. A més, en 2009 va ser Abanderada Mora i en 2015 va exercir com a Capitana de la Filà Xibia. Aquest recorregut li ha permés conéixer la festa des de diferents perspectives, cosa que ara la prepara per liderar-la.

Un equip “renovat” per a 2025

Així mateix, Mónica no estarà sola en aquest camí. Comptarà amb el suport d’una nova directiva, pràcticament renovada. Rubén Femenia, de la filà Pirates de Sant Jaume, serà el seu vicepresident. Femenia ja ha ocupat aquest càrrec durant els últims anys i també va ser president de la Junta entre 2019 i 2022. D’altra banda, Violeta Lora, de la filà Touaregs, s’encarregarà de la tresoreria, mentre que Mari Ángeles Caballero, de la filà Trabuquers, serà la secretària.

Gràcies a aquest equip de confiança, Mónica se sent preparada per a assumir el càrrec. A més, compta amb el suport dels vocals de les diferents filaes, així com de festers i festeres especialitzats en cada àrea. Tot això li proporciona una xarxa de suport sòlida per afrontar els pròxims dos anys amb seguretat.

Un record als antics presidents

Per altra banda, Mónica Leal recorda amb molta admiració a antics presidents dels Moros i Cristians de Xàbia. Per a ella, persones com Vicente Montaner o Jorge Ibeid són referents absoluts dins de la història de la festa. Els recorda amb afecte i destaca la seua gran tasca al capdavant de l’organització, la qual cosa la motiva encara més per continuar el seu llegat.

Entre els principals objectius de Mónica, destaca la voluntat de consolidar la bona imatge que la festa ha aconseguit durant l’última dècada. Sota la seua presidència, espera seguir amb aquesta tendència positiva i fer créixer encara més les festes. Un altre objectiu important serà atraure un nombre més gran de participants. Mónica vol que cada vegada més veïns i veïnes de Xàbia se senten partícips d’aquesta celebració tan arrelada en el municipi. A més, espera captar l’atenció de més visitants de fora de la localitat perquè puguen gaudir d’una festa que, any rere any, es consolida com un referent cultural i festiu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *