Medi ambient

Set exemplars de tortuga boba nascuts a Dénia tornen al mar

La Universitat Politècnica de València ha col·locat en el caparàs de les tortugues transmissors satel·litals
Tortugues en la Marina Alta / Aj. Dénia

Set tortugues marines (Caretta caretta) nascudes l’agost passat en un dels nius de la platja de les Albaranes de Dénia han sigut alliberades aquest matí en aigües de Dénia. Es tracta de set exemplars dels 62 que van sobreviure a l’eclosió. Aquestes cries van ser traslladades al nàixer a l’Oceanogràfic de València per a participar en el programa de supervivència *head-starting*, que preveu la seua solta en complir un any d’edat.

Les tortugues marines (Caretta caretta) acabades de nàixer són molt vulnerables als depredadors, com crancs, aus i peixos, a causa de la seua xicoteta grandària. Es calcula que en els primers dies la mortalitat arriba al 90 % i que només 1 de cada 1000 exemplars arribarà a l’edat adulta. Les criades en captivitat dins de projectes de ‘head-starting’ tenen més possibilitats de supervivència gràcies al fet que, quan són alliberades, ja tenen una grandària que disminueix en gran manera la depredació. Les tortugues alliberades hui a Dénia ja han aconseguit un pes que oscil·la entre un quilogram i un quilogram i mig.

Per a avaluar la supervivència i la seua adaptació al medi dels exemplars alliberats hui, així com per a conéixer els seus moviments, la Universitat Politècnica de València ha col·locat en el caparàs de les tortugues transmissors satel·litals, uns dispositius que en pocs mesos i amb el creixement es desprenent sense causar dany a l’animal i permetran obtindre informació bàsica d’aquesta espècie en una fase de vida poc coneguda en mar obert.

Abans de la seua solta, cada exemplar ha sigut batejat per a facilitar la seua identificació en el seguiment. L’alcalde, Vicent Grimalt, que ha escollit per a la seua el nom de Llum, en homenatge a una voluntària que va cuidar del niu l’estiu passat, ha participat en l’activitat juntament amb representants de les altres entitats organitzadores de l’esdeveniment, com l’Ajuntament de Dénia, la Fundació Oceanogràfic, la Universitat Politècnica de València, la Universitat de València i l’ONG Eucrante, així com amb entitats col·laboradores com Baleària i algunes de les persones que van avistar els nius i van donar avís i que els van custodiar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *