L’Ajuntament de Calp proposa la desclassificació de Garduix I i II, Pla Feliu I i II i Ràfol I i II. Aquesta mesura es presenta en el proper ple de novembre amb l’objectiu de transformar aquests sectors urbanitzables en zones dotacionals.
Preservació de zones verdes
Els sectors Garduix, Pla Feliu i Ràfol sumen 300.000 metres quadrats en una àrea residencial. En el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) de 1998, ja es qualificaven com a zones urbanitzables. No obstant això, les veus en favor de la preservació han anat en augment. L’Ajuntament pretén reduir la pressió urbanística i destinar aquests espais a usos dotacionals, com ara activitats esportives, educatives, recreatives o culturals. A més, es preservarà aquest pulmó verd per al gaudi públic.
Aquesta decisió històrica representa un canvi de direcció en l’urbanisme local. Es vol compensar econòmicament els propietaris mitjançant expropiació i justipreu. Fins ara, la compensació es realitzava amb unitats d’aprofitament o incrementant la volumetria en altres zones, però aquesta vegada es busca un nou model de gestió.
Un procés llarg i complex de desclassificació
El procés fins a aquesta desclassificació ha estat llarg. L’any 2018, es va aprovar una proposta per iniciar un estudi d’impacte ambiental i econòmic de la desclassificació. En 2019, un informe jurídic indicava que, segons la jurisprudència, el valor de compensació seria el valor actual, no pels drets urbanístics no desenvolupats.
En 2020, es va realitzar una consulta pública per a debatre sobre la conveniència de desclassificar aquests sectors. Amb 214 participants, el debat va mostrar un suport per a la conservació dels sectors.
La proposta serà votada al ple del novembre. Ana Sala, alcaldessa de Calp, destaca que “els ciutadans prefereixen preservar aquests espais per a l’ús públic”. El govern es mostra satisfet amb aquesta decisió, que marca un punt d’inflexió en la gestió urbanística del municipi.