La segona jornada del Dénia Festival de les Humanitats ha reunit destacats pensadors al voltant dels límits que desafien l’ésser humà en un món de transformació global.
Des de primera hora, el Centre Social de Dénia i el Multiespai L’Androna han acollit sessions de filosofia, ciència, ecologia i cultura en les quals s’han explorat els confins de l’existència humana i del planeta, plantejant si aquests límits poden superar-se o han de preservar-se per a un futur equilibrat.
L’esdeveniment va començar amb la “filosofia dels límits”, abordada per l’escriptora Remedios Zafra, l’assagista Santiago Alba Rico i el filòsof Daniel Gamper, que analitzaren l’impacte de la tecnologia en la vida moderna.
Zafra va destacar com la tecnologia “diluïx les fronteres entre el fet privat i la cosa pública”. Paral·lelament, Alba Rico va ressaltar que “mentre les nostres vides es tornen cada vegada més transparents, les institucions es tornen opaques”, la qual cosa planteja una reflexió sobre el tipus d’humanitat que volem en el segle XXI.
En el panell sobre els “límits del cos humà”, la catedràtica Sonia Contera i els biòlegs Carles Lalueza i Tomàs Marquès-Bonet van debatre els avanços en biotecnologia i edició genètica, subratllant els reptes ètics d’aquestes noves eines i el seu impacte en la biologia humana.
Posteriorment, el debat es va centrar en els “límits de l’art i la literatura”, amb l’experta en art Carolina Ciuti i el periodista i escriptor Paco Cerdà, que analitzaren el rol de l’art com a motor de canvi cultural i social.
Foto galeria de Tino Calvo:
El panell sobre els “límits de la ciència”, encapçalat pel catedràtic d’IA Ulises Cortés, el filòsof Jaume Casals i el biòleg Luis M. Martínez, va abordar les implicacions ètiques dels avanços científics actuals, alertant sobre l’ús de tecnologies poderoses pels joves sense el necessari judici crític.
Els temes mediambientals també estigueren presents en la sessió sobre els “límits ecològics”, on l‘antropòleg Emilio Santiago Muíño i la professora Anna Traveset van recalcar la urgència de reestructurar els patrons de consum per a garantir l’estabilitat ecològica.
A més, en la sessió de “Conflictes sense límits”, la periodista Pilar Bonet i l’exsecretària adjunta de l’ONU Cristina Gallach van debatre sobre els desafiaments geopolítics actuals i la falta de lideratge per a gestionar crisis internacionals.
Espai Lluís Vives
La qüestió dels “límits de l’empresa” també ha centrat l’atenció en el festival, plantejant preguntes fonamentals sobre el propòsit i l’ètica de les organitzacions en el context actual.
Amb la participació del president de Baleària, Adolf Utor, Àngel Font de «la Caixa», la consellera executiva de Dacsa Group, Araceli Císcar, i el catedràtic José-Félix Lozano, aquest panell ha conversat sobre què significa ser una bona empresa, explorant la necessitat que les organitzacions no sols perseguisquen l’èxit econòmic, sinó també un impacte positiu en la societat, obrint el diàleg sobre el paper de l’ètica empresarial en el segle XXI.
En aquest sentit, Utor ha destacat que “una empresa no és bona si no confien en ella els seus grups d’interès”, subratllant que “el principal actiu d’una empresa és la confiança”.
Foro galeria de Tino Calvo:
Vertmut / Conversa
La segona jornada ha comptat, també, amb una col·laboració especial entre el Festival de les Humanitats i l’esdeveniment gastronòmic D*na Festival, en una conversa maridada amb un vermut entre el xef amb tres estrelles Michelin Quique Dacosta i el conegut filòsof i escriptor Javier Gomá.
En un ambient distés, han explorat la gastronomia com un espai de creativitat i reflexió cultural, destacant l’acte de compartir un menjar com un vincle social i una oportunitat d’aprenentatge i gaudi.
Aquest encontre de gastronomia, filosofia, art, literatura i ciència a Dénia continua sent un espai per a la reflexió i el diàleg sobre els límits i reptes que definixen el segle XXI.
Activitats paral·leles
La Regidoria de Cultura ha organitzat diferents activitats musicals i de ball que formen part del programa d’activitats paral·leles del Dénia Festival de les Humanitats 2024.
Durant la vesprada de divendres 25 d’octubre, alumnat del conservatori Tenor Cortis de Dénia i de l’Agrupació Artística Musical de Dénia interpretaren música en viu a la Glorieta i a l’entrada del Centre Social, on se celebren part de les sessions de debat del festival.
Foto galeria de Tino Calvo: