Societat

Dénia Festival de les Humanitats se centra en els límits del futur

La III edició, a celebrar del 24 al 26 d'octubre a la capital de la Marina Alta, s'ha presentat a València
Presentació de la III edició de Dénia Festival de les Humanitats a València / Redacció

El dijous 3 d’octubre ha tingut lloc a València la presentació de la tercera edició de Dénia Festival de les Humanitats, que organitza la Fundació Creativa Dénia.

L’acte, celebrat al Centre Cultural La Nau, ha comptat amb la presència del president de la Fundació Creativa Dénia i alcalde de la localitat, Vicent Grimalt, del director acadèmic del festival, Josep Ramoneda, i del director del projecte Dénia Ciutat del Pensament, Juan Miguel Rafet.

Durant la trobada s’ha presentat el programa complet de ponències, xarrades i debats que es desenvoluparan a la capital de la Marina Alta entre el 24 i el 26 d’octubre.

“Amb aquesta tercera edició en portes, podem dir que hem consolidat aquest festival”, ha destacat Grimalt a l’inici de la presentació. L’alcalde de Dénia ha incidit en la importància d’una trobada d’aquestes característiques, “que pretén reflexionar sobre el món en general i més, hui en dia, amb els esdeveniments que estan passant i que no haurien de passar en l’any 2024″, fent èmfasi en la necessitat de pensar i dialogar per a evitar aquestes situacions.

Per la seua banda, Ramoneda ha comentat en la seua intervenció que “parlar i pensar són coses de les quals ens oblidem massa sovint”, influenciats per la immediatesa de les xarxes socials i el ràpid creixement d’una tecnologia que és necessària, “però sense perdre de vista la condició humana”.

“No podem permetre que la humanitat perda el control de si mateixa”, ha assenyalat, per a mostrar que el festival vol posar l’accent en els límits, ja que, “quan es perd la noció dels límits és quan arriben les catàstrofes. Uns límits que no han de ser un fre, sinó un estímul”.

Ramoneda també ha destacat el gran i variat planter de personalitats que participaran en la tercera edició d’un festival que vol “reunir persones i compartir debats sobre qüestions que són essencials en un moment de canvis accelerats que ens desborden amb facilitat”.

Finalment, Rafet ha recordat que el festival forma part d’un projecte més complex, que sota el nom de ‘Dénia Ciutat del Pensament’ busca retornar a aquesta localitat el seu protagonisme com a “referent humanístic del Mediterrani, com ho va ser al segle XI”.

Es tracta d’un ampli pla que comprén “crear sinergies amb altres actors com les universitats públiques de la Comunitat Valenciana i la UNED, així com amb el sistema educatiu de la comarca, el sector empresarial o l’hostaleria” i que preveu la participació d’aquests actors en diferents espais de reflexió i debat.

Desconfinar el futur: els límits

La tercera edició de la Dénia Festival de les Humanitats posarà la mirada sobre les incògnites que ens planteja el futur i comptarà amb la participació de rellevants personalitats com el filòsof Massimo Cacciari, el periodista i escriptor John Carlin, el polític i diplomàtic Shlomo Ben-Ami, les escriptores Nadia Muraveva, Remedios Zafra i Lucía Lijtmaer, el politòleg Ivan Krastev, l’assaigista Santiago Alba Rico o la biòloga María Blasco, juntament amb molts altres experts de primer nivell en matèries tan diverses com l’antropologia, la història, l’economia o la neurociència, entre altres.

Sota el títol Desconfinar el futur: els límits, aquesta tercera edició del festival mira de cara als nous reptes de la nostra societat amb un intens diàleg entre les arts, les humanitats, les ciències i l’economia per a evitar perdre la nostra essència com a espècie i preservar la nostra llibertat de pensament i acció.

Programació

Així, el dijous 24 s’aprofundirà en la figura de l’escriptora valenciana María Ibars i, a la vesprada, el discurs inaugural del festival anirà a càrrec de Massimo Cacciari i es tancarà la jornada amb un interessant diàleg entre Josep Ramoneda i John Carlin al voltant de “Els límits de la política”.

El divendres 25 concentrarà la major part de diàlegs i conferències. Una intensa jornada en què es posaran sobre la taula els límits que plantegen la filosofia, el cos humà, l’art, la ciència, el planeta o els conflictes en diferents diàlegs amb personalitats com Sonia Contera, Carles Lalueza, Remedios Zafra, Santiago Alba Rico, Carolina Ciuti, Puri Mascarell, María Blasco, Emilio Santiago Muíño, Pilar Bonet o Shlomo Ben-Ami, entre moltes altres.

El matí del dissabte 26 posarà el colofó amb les tres últimes sessions: “Els límits de les estructures socials i les relacions personals”, amb la intervenció de Juan Arnau, Lucía Lijtmaer i Antonio Ariño; “Els límits dels drets individuals i de la democràcia”, juntament amb Màriam Martínez-Bascuñán, Ivan Krastev i Luis Ramiro; i la clausura del festival, amb un discurs de la mà de l’escriptora Nadia Muraveva.

Seran tres dies de reflexió que també cridaran a l’acció per a tractar d’entendre, des del present, el futur de la humanitat i les opcions que apareixen enfront del nostre destí col·lectiu.

Un espai obert que oferirà la possibilitat que qualsevol persona puga acudir a les sessions de conferències i debats, prèvia inscripció en la web de l’esdeveniment, on ja es pot consultar el programa complet.

Als tres dies de xarrades, debats i conferències de Dénia Festival de les Humanitats se li sumen diverses activitats paral·leles a la seua programació oficial. Amb aquesta completa programació, Dénia Festival de les Humanitats referma el seu compromís amb la reflexió crítica i el diàleg sobre els grans reptes de la nostra societat actual, convertint Dénia, durant tres dies, en un punt de trobada privilegiat per a pensadors, artistes i ciutadans.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *