Societat

Dénia Festival de les Humanitats tanca la seua edició més participativa

L'alcalde Vicent Grimalt es disculpa per les "decepcions de la classe política" en el tancament del festival
Acte de clausura de la III edició de Dénia Festival dels Humanitats / Tino Calvo

El Festival de les Humanitats de Dénia ha conclòs la seua tercera edició consolidant-se com un referent en el pensament crític del Mediterrani.

Amb una afluència notable de públic i un alt nivell en els seus debats, el festival ha oferit una plataforma única per a reflexionar sobre els reptes de la humanitat.

Durant la jornada final, destacades figures de la ciència, la filosofia, la sociologia i la literatura van abordar temes crucials per al nostre temps.

L’última jornada es va iniciar amb una sessió de reflexió sociopolítica liderada pel sociòleg Antonio Ariño i l’astrofísic Juan Arnau, que van explorar com els límits modelen les nostres interaccions socials. Arnau va afirmar que «la dada és el fill de la imaginació humana» i va afegir que la ciència moderna de vegades actua «com un mite contemporani».

Máriam Martínez-Bascuñán i Luis Ramiro van debatre sobre l’auge del populisme en les democràcies occidentals, i van assenyalar l’impacte de la polarització i dels «empresaris polítics» en la societat, instando a una democràcia inclusiva.

L’escriptora Nadia Muraveva va compartir la seua visió sobre la literatura com a refugi en temps de crisi, descrivint la paraula com una arma contra la repressió.

«Els poetes hem de representar la veu d’aquells que no poden alçar-la ni exercir la seua llibertat», va declarar Muraveva.

Foto galeria de Tino Calvo:

Durant l’acte de clausura institucional del festival, l’alcalde de Dénia i president de la Fundació Creativa Dénia, Vicent Grimalt, ha ressaltat l’impacte de l’esdeveniment en un moment de desafiaments socials i polítics. Ha recordat que, en obrir el festival, va parlar de solidaritat i lleialtat, de lo millor dels éssers humans, i el tanca demanant disculpes a la ciutadania per les decepcions que pot causar la classe política, en referència a la turbulenta actualitat política a Espanya dels últims dies.

Aquest festival, segons Grimalt, és un recordatori de que hi ha moltes persones interessades a millorar les coses. “No ens aferrem al desencant. Anem a trencar els límits, perquè podem fer-ho molt millor”, ha demanat l’alcalde de Dénia, encoratjant a tots a trencar barreres i treballar per un futur més esperançador.

En el seu missatge de cloenda, el director acadèmic del festival, Josep Ramoneda, ha elogiat la implicació de Dénia en l’esdeveniment, assenyalant la sorprenent participació de públic en aquesta tercera edició, i en especial la de molts joves d’instituts i escoles locals.

Aquesta gran resposta és una afirmació de que el festival ha de continuar”, ha declarat Ramoneda, destacant també la creixent col·laboració amb l’Acadèmia Valenciana com a un pilar fonamental per al futur d’aquest important encontre multidisciplinari, que un any més ha constatat que la reflexió i el diàleg són essencials per a construir un demà més humà i conscient.

Foto galeria de Tino Calvo:

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *