La Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori ha presentat al·legacions a la partió d’un tram de costa d’uns 6.200 metres de la platja d’El Palmar entre Dénia i Els Poblets.
Així ho ha confirmat el director general de Costes, Ports i Aeroports, Marc García Manzana, qui ha destacat que “el Ministeri, en lloc de protegir i regenerar aquestes zones, el que fa és tallar els drets dels veïns que viuen més prop de la mar”, i ha assegurat que afecta un nombre molt important d’habitatges; en concret, 250 parcel·les.
García Manzana ha detallat que la línia de partió proposada “genera una gran conflictivitat i indefensió als titulars actuals de drets, en incloure en domini públic marítim terrestre un nombre important de tancaments de parcel·la, zones comunes d’algunes edificacions i fins i tot una mica més d’una desena d’edificacions”.
Per al director general, una possible alternativa seria “executar primer les obres de protecció i regeneració del litoral previstes i, després, una vegada avaluat l’efecte en la costa, abordar la partió”.
A més, García Manzana ha indicat que la zona que actualment es pretén partionar ja va ser partionada conforme a la Llei de 1969. “El Ministeri no pot generar una indefensió jurídica d’aquesta magnitud modificant la línia de la partió segons li semble, basant-se en criteris arbitraris”, ha explicat.
En aquesta línia, el director general ha subratllat que “no parlem de xalets de nova construcció; parlem de cases que en el seu moment es van construir a l’empara de la Llei de Costes que estava en vigor. Estaven situades per darrere de la línia marítim-terrestre, i ara el Ministeri opta per recular eixa línia sense que la platja s’haja mogut un centímetre des dels anys 50”.
D’aquesta manera, la Generalitat presenta al·legacions a aquesta partió basant-se en qüestions com la inseguretat jurídica, ja que es genera incertesa i desconfiança entre els propietaris. També afecta l’activitat econòmica de la zona, “ja que canviar els límits podria perjudicar propietaris i inversors que han confiat en la situació actual”, ha matisat el director general.
D’altra banda, es veu vulnerat el principi d’irretroactivitat afectant situacions consolidades, que no haurien de veure’s alterades. A més, s’al·lega manca de justificació per part del Govern d’Espanya. “Sense una raó vàlida i documentada per a la revisió, pot considerar-se que és una mesura arbitrària i desproporcionada”, ha afegit Marc García Manzana.
Finalment, s’atempta contra el dret a la confiança legítima, és a dir, “la ciutadania ha pres decisions basades en les partions existents, per la qual cosa alterar-los podria vulnerar el seu dret a la confiança legítima en l’actuació administrativa”, ha conclòs el director general de Costes.