Educació

La Xarxa Jove impulsa el segon cicle del projecte de memòria històrica als instituts de la Marina Alta

Ofereixen una selecció de nous documentals, que es projectaran en col·laboració amb els departaments d'Història dels instituts
Fotograma del documental 'Les llavors que van creixent, Fossa 22' de Sergi Tarín. / MACMA

La Xarxa Jove de la Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta (MACMA) ha iniciat el segon cicle del projecte comarcal de memòria històrica. Aquest projecte es va llançar el 2022 i està dirigit als alumnes d’ESO dels instituts públics de secundària de la Marina Alta.

Aquest projecte compta amb la col·laboració dels departaments de joventut dels 32 municipis i 3 EATIMs que conformen la Xarxa Jove. A més, participen activament els departaments d’Història dels instituts de secundària de la comarca.

Segona edició del projecte

En la primera edició es van projectar documentals sobre la República al territori valencià i les experiències d’emigrants durant la Guerra Civil. Aquest any, la Xarxa Jove ofereix una selecció de nous documentals, que es projectaran en col·laboració amb els departaments d’Història dels instituts. Després de cada projecció, hi haurà un col·loqui amb l’autor.

Els documentals seleccionats per aquesta edició són:

  1. El Terrer. Un poble emmudit (2012), que tracta les execucions de republicans a Paterna durant el franquisme.
  2. Dones de Novembre. Les fosses clandestines del franquisme (2015), que relata la història de Josefa Celda i altres dones que homenatgen familiars afusellats.
  3. Les llavors que van creixent. Fossa 22 (2019), que mostra el procés d’exhumació d’una fossa comuna a Paterna.
  4. La guerra de sempre, que explica la vida dels emigrants valencians durant la República, la guerra i la postguerra.

Per altra banda, aquestes activitats permetran als alumnes treballar aquesta etapa històrica i fomentar el seu pensament crític. El projecte se centra en la recuperació de la memòria històrica, destacant els fets de la Guerra Civil i la dictadura franquista.

En conclusió, amb aquest projecte pioner a la Marina Alta, es pretén visibilitzar la repressió soferta per la part vençuda, fets que fins ara no havien estat prou presents en el discurs oficial.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *