Medi ambient

L’Alineació Solar de la Foradà: un fenomen natural únic que torna a el 4 d’octubre

Aquest espectacle natural és visible el 4 d'octubre i el 9 de març, festivitat
Imatge d'aquest fenomen natural de l'Alineació Solar de la Foradà / Ajuntament de la Vall de la Gallinera

Cada octubre, la Vall de Gallinera torna a acollir l’Alineació Solar de la Foradà. Gràcies a l’estudi del Dr. José Lull, s’ha demostrat científicament aquest fenomen natural. Aquest espectacle natural és visible el 4 d’octubre, coincidint amb la festivitat de Sant Francesc, i el 9 de març, festivitat de Santa Francesca Romana.

Per començar, l’Alineació Solar de la Foradà havia estat una tradició antiga de la zona. El frare franciscà Antonio Panes va documentar-la l’any 1620 en un escrit. Aquest text es conserva a l’Arxiu Històric Nacional, secció Osuna. Panes descriu com la llum solar travessa l’arc de la penya i arriba al convent de Benitaia, alegrant-lo amb els seus raigs. Així mateix, el text també apareix en el llibre Chronica de la Provincia de San Ivan Bavtista del mateix autor, escrit en 1665.

Ara bé, tot això no havia estat verificat fins a l’estudi de José Lull. Aquest estudi es va publicar al llibre Trabajos de Arqueoastronomía: ejemplos de África, América, Europa y Polinesia, confirmant l’exactitud d’aquest fenomen solar.

En conclusió, l’Alineació Solar de la Foradà és un espectacle que es pot gaudir dues vegades l’any. A partir d’ara, persones visitants poden presenciar-lo el 4 d’octubre i el 9 de març.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *