Política

Les mancances després de la reversió sanitària generen el moment més tens d’Els Quatre Cantons de hui

Aquesta setmana, el programa Els Quatre Cantons es va debatre sobre tres temes clau: educació, ocupació i sanitat

Aquest divendres, el programa Els Quatre Cantons d’Onda Cero Dénia Marina Alta va reunir diverses figures polítiques de la comarca per debatre sobre tres temes clau: educació, ocupació i sanitat. Els participants van ser Raúl Llobell, alcalde de Teulada-Moraira (PP); Sergi Ferrús, alcalde de Pedreguer (Compromís); Maria Josep Ripoll, portaveu del PSPV-PSOE; i Ana Sala, alcaldessa de Calp (Somos Calpe).

Debat sobre l’educació

En el debat sobre l’educació, Llobell va defensar la gestió del govern de Carlos Mazón, assenyalant un augment de més de 500 docents i un 20% més de personal no docent, negant qualsevol retallada.

Per contra, Ferrús va mostrar-se molt crític, considerant que aquest augment és insuficient i no cobreix les necessitats reals, especialment en Escoles Oficials d’Idiomes. Maria Josep Ripoll va coincidir amb Ferrús en què les places previstes no s’han cobert, però també va posar èmfasi en la millora de les infraestructures educatives que va realitzar el govern del Botànic amb el pla Edificant, que va eliminar molts barracons.

Sala va adoptar una postura més municipalista, remarcant que tots els governs autonòmics, independentment del color polític, volen ajudar, però els ajuntaments cada vegada tenen més dificultats per gestionar els recursos educatius. Segons Sala, la col·laboració entre Generalitat i municipis és fonamental per a solucionar aquests problemes.

Ocupació: diferències i consensos

En matèria d’ocupació, tots els participants d’Els Quatre Cantons van coincidir en una qüestió. Esta va ser la crítica per la reducció de la inversió en programes com l’Empuju, que afecten la creació d’ocupació als municipis. No obstant això, Llobell va defensar que aquests programes són millorables, i que és important reformar-los abans d’incrementar la inversió.

En canvi, Ferrús va assenyalar que, tot i que sempre es poden millorar, hauria sigut més prudent una altra estratègia. No retallar els programes fins a tindre una alternativa clara. Ripoll va coincidir en la necessitat de reformar, però va criticar la decisió de reduir inversions sense oferir solucions concretes que puguen beneficiar directament els municipis.

Sala va destacar que els governs municipals estan cada vegada més limitats per aquestes retallades, i que depenen molt de la col·laboració autonòmica per desenvolupar programes d’ocupació efectius.

Sanitat: el moment més tens del debat

El debat sobre la sanitat va ser el més intens. Ferrús va defensar que la reversió de la gestió sanitària de l’àrea de Dénia va ser una decisió impulsada pel govern del Botànic. Va recordar que el govern del PP simplement va acceptar un procés que ja estava pràcticament fet. Va destacar la manca de transparència de l’anterior concessionària com un dels grans problemes.

Ripoll va afegir que la reversió va ser necessària. Ho era per garantir una millor gestió, però va reconéixer que hi ha mancances que encara s’han de solucionar.

Llobell, per la seua banda, va replicar que tot i que l’anunci es va fer en 2015, ha sigut el govern de Carlos Mazón qui ha completat la reversió. Va argumentar que, tot i els anys de discussions, no s’havia actuat amb la suficient rapidesa i decisió.

Sala va introduir una perspectiva diferent, afirmant que la gestió pública no sempre és la millor opció. Va citar el caos amb les ITV de la comarca després de la reversió. Va argumentar que la gestió privada pot ser molt eficient si es fa bé.

Pots escolar Els Quatre Cantons cada divendres a partir de les 13:05h. Escolta Onda Cero Dénia Marina Alta als dials 107.2 FM (Dénia) i 95.9 FM (Marina Alta).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *