Hi ha hagut unanimitat, però això no ha evitat el debat.
El ple extraordinari de l’Ajuntament de Dénia ha aprovat, amb els vots favorables dels cinc grups municipals, adaptar el projecte d’execució de la segona residència i centre de dia per a persones majors al requeriment de la Conselleria de Serveis Socials.
Així, el Consistori accepta la construcció d’aquest projecte tan necessari i reivindicat, sense que supose una variació econòmica respecte al projecte inicial de licitació (10 milions d’euros), inclòs en el Pla Convivint, a finançar amb fons Next Generation.
Per això, el govern municipal presenta un projecte per a executar en dues fases, amb un nou cronograma que permetrà que les obres de la primera fase estiguen finalitzades sis mesos abans de la data límit de finalització.
Però, a més, en la proposta aprovada, l’Ajuntament al·lega en contra que s’haja “minvat la quantia de la delegació de 2022”, en paraules de la regidora de Territori, Maria Josep Ripoll, per haver de retornar l’IVA, que ha passat del 21% al 10%.
Oposició
Respecte a aquest últim punt, des de l’oposició, tant Gent de Dénia com el PP han insistit que «l’IVA no deixa de ser un impost”, però que “no ha canviat el preu de licitació inicial”, ha indicat el portaveu independent, Mario Vidal, qui ha afegit que si s’ha reduït l’IVA al 10%, “caldrà acatar-ho”, però “no varia el pressupost de licitació”.
En la mateixa línia s’ha expressat la portaveu popular, Pepa Font, que ha insistit que “des de Conselleria no s’ha reduït ni un euro a aquest projecte”, apuntant que “els impostos no són cosa de la Conselleria, i el preu de licitació és el que és”.
Un aspecte que li genera “dubtes” a Font és el de poder executar el projecte per fases. Així, la popular ha afirmat que, en l’expedient, “no em consta cap evidència que la Conselleria haja donat el vistiplau per a fer-ho per fases”, preguntant a l’equip de govern sobre l’existència d’algun document que ho acredite.
És més, ha “requerit” un informe per escrit en què la Conselleria accepte que es pot executar per fases. Petició a la qual també s’ha sumat el mateix Vidal.
Un altre dubte assenyalat per Font són els terminis del nou cronograma, vist el retard en finalitzar altres obres executades al municipi, com les de reurbanització de la Glorieta.
Per part seua, des de Vox, el seu portaveu Félix Redondo s’ha limitat a «confiar» en el govern local, i en què «arribe a bon port pel bé de Dénia».
Equip de govern
Des del govern municipal (PSPV-Compromís) s’ha insistit, en més d’una ocasió, que el sobrecost, d’uns 4 milions d’euros en el projecte, està motivat pel “decret de 2023 de modificació de com fer les residències”, ha assenyalat l’alcalde Vicent Grimalt.
Tant Grimalt com Ripoll han subratllat que les competències de planificar, construir i gestionar les residències són de la Conselleria, que les ha delegades als Ajuntaments, perquè puguen tramitar-les; però “no és una competència municipal”. Per aquest motiu, entenen que hauria de ser l’Administració Autonòmica qui s’encarregue d’assumir aquest sobrecost.
Ambdós han fet èmfasi que l’Ajuntament ha fet els deures i la seua feina, cedint els terrenys, per a una residència que no serà només per als veïns de Dénia, com ha indicat Grimalt, sinó que la Conselleria podrà enviar-hi qualsevol veí de la Comunitat Valenciana.
L’alcalde ha afegit que aquest problema també se l’han trobat altres ajuntaments amb delegacions de competències en residències o centres de dia. I ha assegurat, igual que la responsable de Territori, que la proposta de construir-la per fases és “viable tècnicament”, i els tècnics de la Conselleria no han posat cap dificultat per a fer-ho d’aquesta manera.