Societat

Vicent Grimalt: “La vocació real d’aquest Festival és que cadascun de nosaltres apostem per la humanitat, la igualtat i la solidaritat”

Inauguració oficial de la III edició de Dénia Festival de les Humanitats
L'alcalde de Dénia i president de la Fundació Creativa Dénia, Vicent Grimalt durant la inauguració / Tino Calvo

Dénia es convertix, de nou, en l’epicentre del pensament crític, durant tres dies, amb la celebració de la III edició del Festival de les Humanitats, que s’ha inaugurat oficialment el dijous, 24 d’octubre, a la vesprada, i es prolonga fins al dissabte dia 26.

Sota el títol ‘Desconfinar el futur: els límits‘, posa la mirada sobre les incògnites que ens planteja el futur. I ho fa amb sessions de debat, un ampli programa d’activitats paral·leles i ponents de l’àmbit de l’economia, neurociència, medicina, antropologia, filosofia, història, humanisme, ètica i cultura.

És el cas del filòsof Massimo Cacciari, el periodista i escriptor John Carlin, el polític i diplomàtic Shlomo Ben-Ami, les escriptores Nadia Muraveva, Remedios Zafra i Lucía Lijtmaer, el politòleg Ivan Krastev, l’assagista Santiago Alba Rico o la biòloga María Blasco, entre molts altres.

Primera jornada

Prèvia a l’acte inaugural, el dijous 24 d’octubre, al matí, s’ha celebrat una ponència sobre la figura de l’escriptora Maria Ibars, molt vinculada amb la capital comarcal; i una segona xarrada sobre el títol “Desconfiar el futur: la guerra perpètua”.

Foto galeria de Tino Calvo:

Acte inaugural

A l’Androna Multiespai, a l’estació marítima, ha tingut lloc l’acte inaugural, a la vesprada, conduït pel periodista Toni Reig.

En el seu discurs, l‘alcalde i president de la Fundació Creativa Dénia, Vicent Grimalt, ha recordat les paraules de Theodor Kallifatides, en la primera edició: “La guerra és la font de totes les llàgrimes i, amb ella, sempre perd la democràcia”.

I és que, tres anys d’aquelles paraules, “hi ha massa persones plorant en aquest món”, ha incidit el batle, qui ha recordat que hi ha 60 guerres actives, en l’actualitat.

Grimalt ha subratllat que la vocació real d’aquest festival “és promoure el canvi, la presa de consciència, l’empatia i allò tan poderós com és que cadascun de nosaltres, en els nostres àmbits personals, apostem, sempre, per la humanitat, la igualtat i la solidaritat”. També ha ressaltat que aquest festival s’ha convertit, “en un temps rècord, en un referent dels fòrums del pensament”.

Precisament, el director acadèmic del festival, Josep Ramoneda, ha assenyalat, a continuació, que aquest festival només és possible a Dénia perquè és “una ciutat del pensament i d’aquestes ciutats n’hi ha poques en aquest país”.

Ramoneda ha lamentat que “estem en una situació inquietant perquè s’han desbordat els límits“, i en “un moment en què hi ha una amenaça seriosa de ruptura dels límits”.

Ha subratllat que és un “moment en què el pensament i la reflexió són més necessaris que mai”, apuntant que “la conseqüència és que les guerres creixen i hi ha una sensació creixent que hem de pensar cap a on volem anar”.

Després de les seues paraules, el discurs inaugural ha anat a càrrec del filòsof italià Massimo Cacciari.

I el tancament de la jornada, amb un diàleg entre Josep Ramoneda i John Carlin al voltant de “Els límits de la política”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *