Dénia acull una commemoració per les víctimes de la Gran Redada gitana. Aquesta acció està organitzada per l’Ajuntament de Dénia i la Federació Autonòmica d’Associacions Gitanes de la Comunitat Valenciana (FAGA). Es celebrarà el 15 i 16 de novembre, coincidint amb el 275 aniversari de l’alliberació de les presoneres.
Homenatge al Castell de Dénia per recordar la Gran Redada gitana
El 15 de novembre, a les 19.30 h, Manuel Martínez, doctor en Història, impartirà una conferència. Durà per títol “Mai més: Homenatge a les dones víctimes de la Gran Redada i del projecte d’extermini de 1749” a la Biblioteca de Dénia. Aquesta conferència està dirigida al públic en general.
Per altra banda, el 16 de novembre, a les 12.00 h, es farà una celebració oberta al públic al Castell de Dénia, on es va confinar durant mesos un miler de dones, xiquetes i xiquets menors de 7 anys. A més, es descobriran dos plafons commemoratius prop dels murs on es trobava aquella presó provisional.
Un dels plafons destaca la història del Castell i la seua conversió en un espai de reclusió. La construcció, coneguda com a “Cuartel de las gitanas”, va ser documentada en un plànol de 1811 i es va utilitzar per empresonar dones i menors durant la Gran Redada gitana.
A més, el segon plafó inclourà els noms de les presoneres i dels seus fills, rescatats ara per a la memòria col·lectiva de Dénia. La cita de mosén Francisco Palau, testimoni de l’època, recorda l’arribada de “partides de Gitanos que apresaren” i la separació dels homes i les dones.
Aquestes activitats tenen un objectiu clar: no fomentar l’odi, sinó mantenir viva la memòria d’un poble resilient, en paraules d’Abraham Santiago Jiménez, de FAGA Alacant.