En l’últim lliurament de ‘Maracostumbrados’ de Dénia FM, l’historiador Javier Calvo va revelar l’apassionant història de María Hervás Moncho, una destacada mèdica dianense la vida de la qual va brillar pels seus assoliments acadèmics i professionals en un temps en què les dones tenien limitat accés a l’educació superior. María, filla del metge José Hervás Moncho, va seguir els passos del seu pare i va aconseguir l’excel·lència en la Universitat de València, on va ser una de les primeres dones a graduar-se en Medicina.
“María no sols va completar la seua carrera en un temps rècord, sinó que va obtindre matrícules d’honor en múltiples matèries i diversos premis extraordinaris”, va destacar Calvo durant el programa. La seua brillantor li va valdre una beca en 1917 per a especialitzar-se en anàlisi de sang i transfusions a França, un camp innovador en l’època. “Va ser pionera a entendre i aplicar les transfusions de sang modernes, coneixent els grups sanguinis i les tècniques que hui són fonamentals en la medicina”, va afegir l’historiador.
Una vida personal marcada per l’adversitat
No obstant això, la vida de María Hervás no va ser sol èxit i reconeixement. En 1919, va contraure matrimoni amb Leon Henry Saint-Lyr, un filòleg francés que, malgrat el seu títol de doctor, no era mèdic. “Saint-Lyr era una figura intrigant; la seua tesi doctoral es va centrar en El Quixot, la qual cosa explica la seua connexió amb Espanya. Però la seua vida va donar un gir fosc en els anys 30”, va explicar Calvo.
El marit de María es va veure embolicat en l’escàndol conegut com el ‘Cas Prince’ a França. Aquest cas involucrava l’assassinat d’un fiscal i la venda de medicaments adulterats, amb implicacions que van aconseguir a *Saint-*Lyr i al seu amant. “Va ser un escàndol majúscul que va danyar la reputació de Saint-Lyr i va portar a María a distanciar-se d’ell definitivament”, va comentar Calvo.
De pionera en la medicina a exemple de resiliència
Malgrat aquests reptes personals, María va continuar dedicant-se a la medicina i a cura de la seua família. “La seua vida personal no va ser tan triomfant com la seua carrera professional, però la seua força i capacitat de sobreposar-se a les adversitats són un exemple per a tots nosaltres”, va destacar l’historiador.
A més de la seua dedicació a la ciència, María també va haver d’enfrontar els reptes d’una societat que encara no estava preparada per a reconéixer plenament el paper de les dones en camps com la medicina. La seua valentia per a obrir camí en un món dominat per homes continua sent una inspiració.
Un homenatge al seu llegat
Gràcies als estudis de Javier Calvo i a un article publicat en 2017 en Canfali, la història de María Hervás va tornar a la llum pública. Aquest redescobriment ha portat a l’Ajuntament de Dénia a retre-li homenatge atorgant el seu nom a una plaça en la localitat, situada en el lloc on es trobava l’antic ambulatori.
“És un reconeixement molt merescut. María Hervás representa el millor de la nostra història: excel·lència, dedicació i superació enmig de dificultats”, va assenyalar Calvo. La plaça serà un recordatori visible del seu llegat i de la importància de valorar a figures que han contribuït al desenvolupament de la comunitat.
Un exemple de dones en la ciència
La història de María Hervás Moncho no sols és un testimoniatge dels seus assoliments, sinó també una cridada a recordar la importància de les dones en la ciència i la necessitat de continuar impulsant el seu paper en tots els àmbits. La seua figura serà un referent a Dénia, no sols per a honrar el passat, sinó també per a inspirar a les futures generacions.