La Vall de la Gallinera aposta per reduir substancialment la dependència del consum elèctric de fonts externes. Per aconseguir-ho, s’ha col·laborat amb diferents administracions, com la Diputació d’Alacant o la Generalitat Valenciana mitjançant l’IVACE, aprofitant diverses subvencions que, sumades a l’esforç de l’Ajuntament, han permès posar en marxa la primera fase del Pla de Sostenibilitat Energètica de la Vall de Gallinera.
Això ha suposat, segons el govern municipal, «la cerca constant de subvencions i ajudes per planificar i dotar-nos d’una sobirania energètica respectuosa amb el territori». A més, afirmen que «hem estat anys afrontant de manera estratègica tant el tema de l’energia com el del cicle integral de l’aigua, perquè totes les accions han d’encaminar-se a fer de la Vall un lloc més sostenible i amb un futur energètic més garantit per a les noves generacions». Un Pla que ha suposat apropar 310.965,13 € d’inversió per assolir les fites marcades.
La Vall Verda
Cal destacar que el Pla ve acompanyat d’altres accions com “la Vall Verda” que està dissenyant l’estratègia de recollida i gestió de residus i que preveu implantar el servei Porta a Porta de l’orgànic i el rebuig als nuclis urbans del municipi. Tot això, a més, englobat en un Pla Estratègic anomenat l’Agenda Urbana, que vol repensar la Vall de Gallinera per a encaminar-la cap a un futur més conscient i respectuós amb el planeta al mateix temps que genera noves oportunitats econòmiques i socials.
Accions que han suposat una notable reducció d’emissions de prop de 200 tones de CO₂ a l’atmosfera, una xifra que continua augmentant amb cada nova iniciativa. A més, això comporta un descens significatiu de la factura elèctrica de l’ajuntament, equivalent a un estalvi de milers d’euros anuals i una reducció de 368.979 kWh.
L’aposta municipal també té com a objectiu fonamental el respecte pel territori. Per això, s’han buscat els emplaçaments més eficients i que puguen integrar-se sense generar impacte visual ni ambiental al paisatge o l’entorn urbà.
Aquest pla per avançar cap a l’autosuficiència energètica inclou ja la instal·lació de plaques solars a l’edifici consistorial, la creació d’una Comunitat Energètica que abasta actualment els nuclis de Benissivà, Benitaia, Benialí i la Carroja, que preveu connectar els socis i sòcies a finals d’any, i els punts de recàrrega de vehicles elèctrics a Alpatró i Benialí. A més, gairebé tots els edificis municipals consumeixen una part de la seva energia a través de les instal·lacions fotovoltaiques. Una altra part important ha estat la reducció de la despesa en enllumenat públic amb la substitució per sistemes LED, que han suposat una disminució del consum fins al 60%. Alguns fanals són ara 100% solars, com els del carrer la Font de Llombai, que anteriorment no tenia enllumenat públic.
La sostenibilitat energètica com a objectiu
En els darrers anys, l’Ajuntament ha traçat un pla d’accions clares i decidides per avançar cap a la sostenibilitat energètica i un consum més racional de l’energia, tant en els edificis públics com en el cicle integral de l’aigua i en l’enllumenat dels carrers. Aquestes accions, a més de suposar una reducció en la factura de la llum, doten el municipi d’independència i capacitat d’autogestió dels mateixos recursos, la qual cosa permet continuar millorant serveis bàsics com l’aigua potable i l’enllumenat dels espais públics.
Unes accions estratègiques que han aconseguit que l’edifici de l’Ajuntament siga autosuficient anualment al 50% de la seva energia gràcies a les plaques solars, amb el que suposa d’estalvi en la factura de la llum i la sostenibilitat mediambiental.
Recentment, amb la instal·lació de plaques solars al teulat de les Antigues Escoles d’Alpatró, s’ha completat una important xarxa municipal de producció elèctrica respectuosa amb el medi ambient. Les últimes plaques instal·lades proporcionen energia als colivings, els consultoris d’Alpatró i Benissili, les Antigues Escoles d’Alpatró i el Centre Social Joan Pellicer.