Urbanisme

L’equip de govern de Calp assegura que “és l’acord més just i garantista per a tots els calpins”

El ple de l'Ajuntament eleva a aprovació la desclassificació de sòl urbanitzable per a convertir-lo en dotacional
Roda de premsa sobre la desclassificació sòl urbanitzable. / Redacció

L’equip de govern de Calp (Som Calp, PSPV-PSOE i Compromís per Calp) eleva a aprovació del ple del mes de novembre la desclassificació d’uns 350.000 metres quadrats dels sectors Garduix I i II, Pla Feliu I i II i Ràfol I i II amb la intenció de la seua requalificació per a adquirir-los com a sòls dotacionals i protegir l’últim pulmó verd del municipi.

El mètode de desclassificació triat per l’executiu calpí és l’expropiació als propietaris (entre 25 i 30 propietaris) i el justi preu que corresponga, segons ha explicat l’edil d’Urbanisme, Juan Manuel del Pino, qui ha afegit que no es compensarà, com s’ha fet en altres ocasions, a través d’unitats d’aprofitament. Del Pino ha assenyalat que es tracta de “sectors sense programar”, destacant que “és la primera vegada que s’adquirixen dotacions sense necessitat d’incrementar edificacions en altres terrenys”. L’edil ha subratllat que el que es pretén amb aquest mètode és “el bé comú”.

Això sí, l’equip de govern encara no té calculat quant li costaria aquesta operació. El portaveu de Compromís i de l’equip de govern, Ximo Perles, ha manifestat que el sòl rústic es paga a uns 9 euros per metre quadrat, puntualitzant que “no tot el terreny val el mateix”.

Perles ha defensat l’elecció de l’expropiació i no deixar-los com a rústic comú, entenent que és el nivell de màxima protecció. Ja que, assenyala, si passaren a rústics, es podria construir una casa rural en cada 10.000 metres quadrats, i elements patrimonials, com la Casa Feliu, “quedarien en mans privades”.

El portaveu del PSPV, Guillermo Sendra, ha incidit en el fet que es tracta d’un “acord històric perquè és molt valent” i suposa “un canvi de paradigma” en el “model especulatiu” que ha tingut Calp fins ara en l’àmbit urbanístic.

Per a Sendra, “frena aquest model” i permetrà “recuperar 350.000 metres quadrats per a reconvertir en sòl dotacional que adquirirà l’Ajuntament”. D’aquesta manera, es “garantirà que es mantinga l’últim pulmó verd i aconseguir sòl dotacional”.

En aquest últim punt, els representants municipals han incidit en la necessitat que té el municipi calpí de sòl dotacional, com esportius, educatius, recreatius o culturals.

Sendra ha remarcat que “aquest acord beneficia a tots els calpins”, esperant que s’aprove per unanimitat de la corporació municipal.

En el ple, el govern local presentarà la sol·licitud de modificació del Pla General per a desclassificar aquests sectors i requalificar-los com a sòls dotacionals.

De fet, els representants de l’equip de govern han subratllat, en diverses ocasions, les idees que es realitza pel “bé comú”, “interés general”, “benefici per a tots els calpins”, “el millor per a l’interés general”, com ha assegurat l’alcaldessa Ana Sala.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *