L’Ajuntament de Teulada Moraira fa balanç polític de l’any, i l’ha fet en un desdejuni amb la premsa on Raúl Llobell, alcalde de Teulada Moraira, ha parlat sobre els propis projectes «en un any important per al municipi».
La sequera, els projectes de futur i la separació del Consorci d’Aigües han sigut els protagonistes de la jornada que marquen la fulla de ruta per a l’Ajuntament i el seu equip de govern.
Un any complicat per a Teulada Moraira
Del balanç del 2024, Llobell ha assegurat que el 2024 ha sigut un any marcat en Teulada Moraira pels problemes amb l’aigua. Recordant l’estiu de restriccions d’aigua potable, la sequera que va afectar no sols la seua localitat, sinó municipis veïns com Benitatxell, el munícipe ha donat una notícia rellevant per a la gestió hidràulica.
A més, hem conegut que el Consorci d’Aigües està, actualment, en dissolució. Així ho ha confirmat Raúl Llobell, assegurant que es va aprovar en l’última junta i que per part de tots dos municipis. Des de El Poble Nou de Benitatxell i Teulada Moraira, argumenten que es dificulta la gestió dels recursos propis, encara que la recaptació continuarà sent conjunta. El subministrament, no obstant això, cada localitat decidirà si es treballa amb una gestió directa o indirecta.
Amb el foc posat en la sequera, Llobell assegura que s’està treballant en solucions per a l’any vinent, com pot ser una dessaladora portàtil. «En existeixen molt poques, però sabem on aconseguir-les que amb l’augment de cabal del nou pou, sí que tindran sentit», afirma l’alcalde.
Aquestes plantes dessaladores funcionen amb un major cabal, per la qual cosa Llobell afirma que «no es van poder aconseguir l’any passat perquè no haurien realitzat la seua funció amb el vell pou i el poc cabal que portava».
Projectes rellevants per al 2025
El munícipe ha volgut enumerar diversos projectes clau per a Teulada Moraira. Entre ells, ha destacat el sistema de seguretat integral amb càmeres de videovigilància amb el qual es pretén crear una xarxa capaç de servir a la ciutadania com una mesura de protecció. Així com l’aprovació de plecs i licitar el nou sistema d’enllumenat públic i de tecnologies «smart city», per a optimitzar la senyalització i els semàfors en la via pública.
A més, Llobell ha destacat un nou sistema de neteja viària i recollida de residus, especialment per a tornar a la gestió indirecta. «El que ens diu l’experiència, amb la gestió indirecta no ens va anar tan malament. Recorde aquells anys en què fins i tot rebíem diversos premis, on ens sentíem satisfets que Teulada Moraira fóra un dels pobles més nets d’Espanya».
Una de les obres més destacades és en el polígon industrial, on s’ha demanat per part de la ciutadania un nou desenvolupament. «Estratègicament, ha d’eixir per a donar resposta a les empreses locals, els hem de donar resposta als propietaris que volen realitzar les seues naus», assegura Llobell. Sobretot, remarca que està constituïda la comunitat de propietaris d’interés urbanístic per a poder continuar amb el desenvolupament, que es va quedar en més d’un 70% d’execució. «Cal quantificar, a més del 30% que falta per executar, els desperfectes pel deteriorament durant aquest temps, però veurem en 2025 importants avanços en el polígon», aposta el munícipe.
Un altre dels principals temes ha sigut la xarxa de sanejament, que ha rebut fins a 3 milions d’euros d’inversió, segons afirma l’alcalde. «En concret, la última inversió és de 1.200.000 euros, amb més de 2.000 metres en la zona del Portet i, a més, adaptant la xarxa primària perquè les escomeses arriben a les portes de les cases», remarca Llobell sobre les actuacions. El munícipe assegura que pretenen demanar fons europeus per a continuar les inversions, perquè «és un tema que ens preocupa especialment», afirma.