En el ple ordinari de desembre, convocat aquesta vesprada, l’Ajuntament de Calp té previst aprovar una declaració institucional en defensa del sector pesquer, amb el suport de tots els grups municipals.
La mesura respon a la crítica situació que travessa la pesca d’arrossegament al Mediterrani, agreujada per la proposta de la Direcció General d’Afers Marítims i Pesca (DG MARE) de la Comissió Europea, que planteja una reducció del 79% en els dies de pesca permesos per al pròxim any. Segons aquest pla, cada embarcació només podria faenar una mitjana de 27 dies a l’any.
El document institucional destaca que la situació és insostenible: “Si ja de per si suposa la pràctica inviabilitat per a qualsevol empresa la normativa actual que permet als pescadors d’arrossegament faenar només 125 dies a l’any, d’aprovar-se aquesta nova proposta se signaria amb total seguretat el certificat de defunció del nostre sector pesquer d’arrossegament”.
Impacte en la pesca de la gamba roja i l’ocupació
Un altre factor alarmant és l’esborrany de resolució de la Subdirecció General de Calador Nacional i Aigües de la Unió Europea, que proposa limitar la captura de gamba roja del Mediterrani a 50 quilos per setmana.
Segons els pescadors, això no cobreix els costos operatius, estimats en 1.200 euros per dia. Aquestes restriccions podrien accelerar la desaparició de les empreses pesqueres, amb conseqüències greus per a l’ocupació: “En els últims deu anys s’ha destruït més del 50% de l’ocupació en el sector”, afirmen les Confraries de Pescadors.
La declaració institucional denuncia que la política pesquera de la Unió Europea no complix els principis d’equilibri social, econòmic i mediambiental. A més, critica que les conclusions del Pla Plurianual de la Pesca no s’han fet públiques, fet que qüestiona la transparència de les decisions adoptades.
Propostes de Calp per a salvar el sector pesquer
L’Ajuntament de Calp exigix a la Comissió Europea que retire la proposta de reducció del 79% en els dies de pesca i sol·licita al Govern d’Espanya que defense amb fermesa el sector pesquer del Mediterrani.
Entre les mesures proposades, destaquen:
Dissenyar un Pla de Gestió per al sector pesquer que avalue els recursos i busque la sostenibilitat.
Crear una xarxa de científics i experts del sector per a estudiar les particularitats de la pesca al Mediterrani, en col·laboració amb les universitats de la província d’Alacant.
Rebutjar qualsevol reducció addicional en la quota de jornades de treball anuals, ja insuficients.
El sector pesquer del Mediterrani, clau per a l’economia i la cultura de la regió, afronta una de les seues majors amenaces.
Des de Calp, s’insta les autoritats a prendre mesures urgents per a garantir la supervivència d’una activitat essencial per a milers de famílies.