Societat

Javier Calvo: «La última epidèmia democràtica va ser el còlera: va afectar totes les classes socials»

El doctor en Història, reflexiona a “Maracostumbrados” de Dénia FM sobre pandèmies i els insòlits remeis que es feien servir
Redacción / Redacció

En el programa «Maracostumbrados» de Dénia FM, Javier Calvo, doctor en Història i col·laborador habitual, va repassar les grans pandèmies de la història i els sorprenents remeis emprats per a tractar-les. «La última epidèmia democràtica va ser el còlera, perquè va afectar totes les classes socials», va afirmar Calvo, referint-se a la devastadora epidèmia del segle XIX. Va descriure el còlera com la mort blava, pel to blavós que adquirien els malalts a causa de la deshidratació i la pèrdua de temperatura corporal.

Les descripcions mèdiques de l’època eren colpidores: «La malaltia començava amb diarrees severes, calfreds, pulso dèbil, i rampes doloroses. Els pacients acabaven en un estat de demacració extrema». Per combatre-la, s’utilitzaven remeis insòlits com “aplicar maons calents amb mostassa per a pujar la temperatura” o “lavatives d’horxata d’ametles”, segons relataven metges de l’època.

Un dels tractaments més curiosos, va explicar Calvo, era l’ús de meconi com a remei. «El meconi, la primera deposició dels nadons, era considerat una cura miraculosa. És fàcil imaginar un farmacèutic esperant el naixement d’un nadó per recollir-lo i vendre’l a preu d’or», va comentar amb ironia.

Calvo també va parlar de pandèmies històriques com la pesta negra, que al segle XIV va reduir la població europea de 50 milions a menys de 20 milions. «La pesta va desaparèixer per casualitat, quan la rata negra va ser substituïda per la rata grisa, que no transportava la malaltia», va explicar. També va esmentar la grip del segle XVIII i el seu impacte en Amèrica després de l’arribada de Colom: «Els europeus portaren la grip, i a canvi, van rebre la sífilis. Un intercanvi curiós».

Pel que fa a les condicions de vida del segle XIX, Calvo va remarcar la mortalitat infantil: «De cada quatre xiquets que naixien, només un arribava a l’edat adulta. Les malalties com la verola o el xarampió eren devastadores». També va comentar les recomanacions mèdiques de l’època, que desaconsellaven fruites i verdures per evitar infeccions i suggerien dietes a base de carn, caldo i vi.

«Som uns privilegiats de viure en aquest segle», va concloure Calvo, reflexionant sobre els avanços en salut pública i medicina que han canviat radicalment la qualitat de vida. Una entrevista plena de dades curioses que va captivar els oients de Dénia FM.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *