Política

Dénia aprova traure a licitació la construcció del CEE Raquel Payá

L'Ajuntament fa camí per aconseguir el projecte d'una futura dessaladora
Ple municipal de Dénia / Redacció

L’Ajuntament de Dénia ha aprovat l’elaboració d’un protocol per a realitzar el projecte d’una futura dessaladora. Durant el ple municipal d’este dijous, el consistori ha tirat avant esta proposta amb els vots favorables de PSPV i Compromís. Des del Ministeri s’ha enviat un protocol d’intencions per a iniciar la tramitació necessària. Amb esta dessaladora, es busca evitar problemes futurs quant a capacitat d’aigua potable a la ciutat, segons argumenten en l’exposició del punt per part de l’equip de govern.

Per la seua part, Gent de Dénia assegura que les dessaladores existents no treballen al 100% i es podrien millorar abans d’haver de construir-ne una de nova. Per la seua part, el PP argumenta que no ha existit fins a la data cap problema en el subministrament, per la qual cosa no veuen necessària esta dessaladora sense el suport d’un informe.

L’alcalde, Vicent Grimalt, defensa el sistema existent perquè la salmorra no afecte els camps de posidònia. “Tornar la sal a la mar no té cap inconvenient”, assegura l’alcalde. A més, carrega contra la responsabilitat dels populars: “En 2007 es va presentar un projecte i en 2014, amb les obres adjudicades, es van fer arrere”.

Pel que fa als estudis i informes, Grimalt remarca que el que s’aprova actualment és un protocol per a començar amb els tràmits, i els informes arribaran en el seu moment. “Estem parlant del futur de Dénia, que no té cap reserva d’aigua ni artificial ni natural, sinó que estem tirant de la marjal Pego-Oliva amb totes les conseqüències que té”, argumenta el socialista.

Moció de suport als veïns afectats pel deslinde

La moció presentada pel Partit Popular per a mostrar el seu suport als veïns afectats pel deslinde marcat per la Llei de Costes ha sigut rebuda amb crítiques per part de l’equip de govern. El vicealcalde de Dénia, Rafa Carrió, ha volgut remarcar que “estan al costat dels veïns”, però no amb la proposta que el Partit Popular planteja des de la Generalitat Valenciana i que esta moció pretén donar suport.

El portaveu de Compromís per Dénia va voler recalcar que s’ha d’aconseguir una “indemnització justa, però no sota la llei autonòmica que obriria la porta a la massificació urbanística”.

“Seguirem al costat dels nostres veïns per a la reformulació de la llei de Costes”, assegurava Maria Josep Ripoll, regidora d’Urbanisme. No obstant això, la socialista critica la Llei de Protecció de la Costa que desenvolupa la Generalitat Valenciana. “Obriu les portes a l’especulació amb esta nova llei, on es poden autoritzar, en alguns casos, la construcció d’hotels i habitatges a només 100 metres de la costa”, apunta Ripoll.

Per la seua part, Grimalt va voler remarcar que la Llei de Costes en vigor es va elaborar en 2013 per l’aleshores ministre d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, del PP. “El que estan intentant fer no es pot dur a terme, ho diu el mateix Consell Jurídic Consultiu”, va assegurar el socialista.

Finalment, la moció no va tirar avant amb els vots negatius per part del PSPV i Compromís i els vots a favor del PP, Vox i Gent de Dénia.

Moció per a retre homenatge als voluntaris dianencs en la dana

Per part de Gent de Dénia, es va presentar una moció amb l’objectiu de retre homenatge al treball dels voluntaris que van ajudar durant la dana del passat 29 d’octubre a València.

Maria Josep Garcia, del grup Compromís, va argumentar que, malgrat la bona voluntat, voten en contra per a poder “valorar en el seu moment l’impacte i com reconéixer eixos esforços”.

Per la seua part, el PSPV-PSOE també va rebutjar la moció, ja que argumenten que encara que estan d’acord amb el contingut, “no ho estem en la forma, havent de tindre una tramitació correcta i no per via d’urgència”, segons Javier Scotto.

“No ha acabat el treball del voluntariat i els primers que haurien de pronunciar-se quant als homenatges haurien de ser les poblacions afectades, ja que el reconeixement per la nostra part ja està fet, però els deguts homenatges han de provindre de les pròpies localitats”, va concloure el socialista.

Licitació per a la construcció del nou CEE Raquél Payá

Una de les urgències més rellevants del ple va ser l’aprovació de la licitació per a la construcció del nou Centre d’Educació Especial Raquel Payá, que va comptar amb la votació unànime del consistori.

La regidora d’Educació, Melani Ivars, va detallar el projecte del nou centre, que comptaria amb 3.400 metres quadrats, dotze aules, una sala de música, una sala de logopèdia, sales d’usos comuns i rehabilitació, menjador, aula d’educació física, piscina terapèutica i infermeria amb consultes mèdiques externes.

A més del porxo cobert i patis exteriors, se suma també l’espai específic per a poder impartir formacions en operacions bàsiques de restauració, tallers de cuina i un menjador circular en què puguen practicar eixes habilitats. Les instal·lacions comptaran també amb un xicotet hort en què podran desenvolupar nocions de cultiu.

Subvenció per a la digitalització del cicle de l’aigua

El consistori aprova l’autorització a Aqualia per a sol·licitar una subvenció destinada a digitalitzar el cicle de l’aigua de Dénia, amb un cost de 940.000 euros, que es finançaria en un 80%.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *