El pròxim dilluns 20 de gener, el CdT Marina Alta de Dénia acollirà la presentació de dotze projectes de recerca gastronòmica desenvolupats per la Universitat d’Alacant (UA), en el marc del programa de foment de la I+D+i impulsat pel Centre de Gastronomia del Mediterrani GASTERRA en col·laboració amb l’Ajuntament de Dénia.
Els treballs, pertanyents a la convocatòria de 2024, aborden temàtiques innovadores i molt vinculades a Dénia i la Marina Alta.
Projectes destacats: innovació i sostenibilitat gastronòmica
Entre les recerques més rellevants es troba el projecte dels investigadors Pablo Sánchez i Frutos Maruenda, que estudia la recuperació de l’eriçó de mar, una espècie amb gran tradició de consum en la zona i la població de la qual s’ha vist afectada per la sobreexplotació.
Un altre projecte, liderat per Borja Ferrández, explora l’ús de restes de posidònia oceànica, una planta endèmica del Mediterrani, com a substrat per a incrementar les propietats organolèptiques del tomàquet, millorant el seu aroma i sabor.
Innovació en productes locals i tècniques avançades
Plantes tintòries per al sector gastronòmic i alimentari, investigades per Antonio Belda.
Nous productes lactis a partir de residus agroalimentaris, amb la investigadora Marina Ramos.
Pebrella clònica per a superar l’estacionalitat, liderada per Abel Piqueras.
Conservació innovadora amb UV-C per a reduir el malbaratament alimentari en formatges, a càrrec de Raquel Sánchez Romero.
Reutilització de residus de papaya per a crear nous ingredients antioxidants, investigació d’Ana Beltrán.
Producció d’aliments mitjançant agricultura molecular i cultius cel·lulars, dirigida per Roque Bru.
Un projecte internacional, dirigit per Rosa Torres, proposa la creació d’un laboratori iberoamericà de recerca transdisciplinària en gastronomia, ja presentat a Xile i Costa Rica, on s’està implementant.
Un diàleg entre gastronomia i recerca
L’esdeveniment s’obrirà amb una taula redona amb figures destacades com l’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt; la degana de la Facultat de Ciències de la UA, Magdalena García Irles; la directora de GASTERRA, Juana Jordá; el director de l’Oficina d’Innovació i Creativitat de Dénia Ciutat Creativa de la UNESCO, Floren Terrades, i el director del Secretariat de Transferència de Coneixement de la UA, José Luis Todolí.
Segons la directora de GASTERRA, Juana Jordá, “estem aconseguint establir un diàleg entre empreses gastronòmiques, restauradors i productors amb els investigadors, de manera que el coneixement que es genera a la UA tinga un impacte més directe.”
L’acte està obert al públic fins a completar l’aforament.