Patrimonio

Benitatxell digitalitza els llibres sacramentals de la parròquia

Els documents estaran disponibles per a tota la ciutadania a la Biblioteca Municipal
Ajuntament del Poble Nou de Benitatxell / Els documents estaran disponibles per a tota la ciutadania a la Biblioteca Municipal.

L’Ajuntament del Poble Nou de Benitatxell ha digitalitzat els ‘Quinque Libri’ de la parròquia Santa Maria Magdalena, un conjunt de cinc llibres sacramentals que documenten la vida religiosa i administrativa del municipi. Aquests documents, que es van salvar de la destrucció durant la Guerra Civil, estaven fins ara custodiats de manera manuscrita a l’arxiu parroquial.

La restauració i microfilmació de 1998

Ja en 1998, davant del deteriorament dels llibres parroquials, es va dur a terme la seva restauració i microfilmació dels vuit primers volums (llibres I-VIII, fins a l’any 1882) al Centre de Restauració de l’Arxiu del Regne de València.

Aquest procés es va iniciar a proposta de Miquel Almenara, investigador que, en preparar els actes del tercer centenari de la constitució del poble, va contactar amb l’Ajuntament per aconseguir finançament, comptant també amb l’autorització del rector de la parròquia en aquell moment, D. Joan Ortolà.

L’empresa Microfilmacions Codoñer de València va realitzar la microfilmació en cinc rotllos, amb un total de 2.100 fotogrames dobles. L’Ajuntament, com a entitat col·laboradora, es va quedar una còpia d’aquest material.

No obstant això, amb el pas del temps i els avanços tecnològics, la manca d’un aparell de lectura adequat va portar a l’actual equip de govern, amb l’assessorament de Miquel Almenara, a plantejar la seva digitalització. Finalment, aquest treball ha estat dut a terme pel fotògraf professional Xavier Mollà i Revert, qui recentment ha lliurat el material a l’Ajuntament. Es preveu que prompte estiga a l’abast de tota la ciutadania a la Biblioteca Municipal.

La importància dels llibres parroquials

Aquests llibres van començar a registrar-se en les parròquies després d’una ordre emanada del Concili de Trento (1563), oficialitzada a Espanya per Real Cèdula en 1564.

Quan el Poble Nou de Benitatxell es va constituir com a poble en 1698, encara no tenia parròquia pròpia, sinó una vicaria dependent de la parròquia de Xàbia, on es guardaven aquests registres. No va ser fins a 1768 quan es van començar a custodiar a l’església de Benitatxell.

A l’àmbit civil, no existia cap registre oficial de naixements, matrimonis ni defuncions fins a 1870, quan es va implantar el registre civil obligatori a Espanya. Per això, aquests llibres ofereixen una informació més completa que els registres civils posteriors.

“Els Quinque Libri Sacramentals formen part del patrimoni del Poble Nou de Benitatxell, i són una font d’informació incalculable sobre totes les persones que, d’una forma o altra, han passat pel nostre poble”, ha assenyalat el regidor de Patrimoni, Víctor Bisquert, qui ha agraït la col·laboració de l’investigador Miquel Almenara en esta important tasca de recuperació.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *