Política municipal

Calp aprova el Pla d’Actuació Integrat i opta a 7 milions en ajudes europees

L’Ajuntament de Calp busca finançament dels fons FEDER per a projectes estratègics de desenvolupament urbà

El ple de l’Ajuntament de Calp ha aprovat el Pla d’Actuació Integrat (PAI), amb el qual concorrerà a la convocatòria de fons FEDER dels Plans EDIL i aspira a aconseguir prop de 7,4 milions d’euros en ajudes europees.

Els Plans EDIL (Estratègies de Desenvolupament Integrat Local) són finançats en un 60% amb fons FEDER, amb subvencions d’entre 5 i 15 milions d’euros per a projectes alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

El PAI de Calp compta amb un pressupost de 12,26 milions d’euros, basat en l’Agenda Urbana de Calp, que definix els grans projectes a desenvolupar fins a 2030.

Tres grans projectes per a transformar Calp

El PAI aprovat inclou tres projectes clau:

Construcció de l’Oficina de Turisme Segle XXI en el centre històric.
Remodelació del passeig marítim de la Fossa.
Renovació de la plaça Major.

Aquests projectes busquen impulsar la sostenibilitat i la digitalització, creant espais públics de qualitat per a la ciutadania.

El punt es va aprovar amb els vots a favor de l’equip de govern (Somos Calpe, PSOE i Compromís) i el PP, mentre que Defendamos Calpe es va abstindre.

El portaveu de Defendamos Calpe, Paco Quiles, va reconéixer la importància dels projectes, però va criticar que «no suposen un canvi transformador per al municipi», i va defensar «altres iniciatives com l’accés a l’habitatge o millores en infraestructures educatives i sanitàries».

Des del PP, Miguel Crespo va justificar el seu vot favorable destacant que es tracta de «projectes inicialment plantejats per governs del PP que continuen sent necessaris«, i va afegir que «és un vot de confiança cap a l’equip de govern per veure si són capaços d’aconseguir el finançament».

Per la seua banda, el regidor de Subvencions, Marco Bittner, va rebutjar les crítiques i va afirmar que «dir que això és una simple reforma de xapa i pintura, jo no ho compre», defensant que els projectes «alineats amb els ODS, generaran canvis positius en el municipi».

El portaveu de Somos Calpe, Juan Manuel del Pino, va assenyalar que «són projectes madurs que complien amb els requisits per a optar a la subvenció i que tenen majors possibilitats de ser finançats».

Renaturalització del barranc del Quisi

A més, el ple va aprovar per unanimitat sol·licitar una altra ajuda dels fons FEDER per a la renaturalització del barranc del Quisi, en col·laboració amb l’Ajuntament de Benissa.

Aquest projecte busca eliminar espècies invasores i restaurar l’ecosistema amb arbres de ribera, consolidant la infraestructura verda i la resiliència climàtica del municipi.

Pressupostos municipals 2025: un 16,93% més d’inversió

El ple també va aprovar els pressupostos municipals de 2025, que ascendixen a 54,91 milions d’euros, un 16,93% més que l’any anterior. Entre les inversions destacades:

Museu Fester a la Casa Beltrán (Plaça Espanya), dins del Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació.
Millores en Protecció Civil (117.491 euros).
Infraestructures de sanejament i pluvials (1,07 milions d’euros).
Instal·lació de plaques solars en la piscina (57.438 euros).
Centre de Recuperació i Integració Sociolaboral per a persones amb problemes de salut mental (100.000 euros).
Increment del servei de salvament i socorrisme (835.739 euros).
Augment del pressupost de neteja de platges (633.085 euros).

L’alcaldessa de Calp, Ana Sala, va subratllar que aquestes inversions són «necessitats estructurals que abordarem, tant de bo amb fons europeus, però si no ens els concedixen, ens hem compromés a dur-les a terme igualment». Quant a l’habitatge públic, va reconéixer que és una «prioritat en què s’està treballant, però no tot es pot abordar al mateix temps».

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *