
El Departament de Salut de Dénia ha posat en marxa una campanya d’humanització amb motiu del Dia Mundial Contra el Càncer, que se celebra hui, dimarts 4 de febrer.
L’objectiu és empatitzar amb tots aquells pacients i els seus familiars, que estan travessant per la mateixa situació i abordar el càncer, no sols des de la perspectiva clínica, sinó també l’emocional.
En la iniciativa, que porta per lema #NosaltresTambe i en ella participen professionals sanitaris que han passat per un procés oncològic, se centra en empatitzar amb les vivències personals, algunes comunes, per les quals transiten les persones després de rebre un diagnòstic de neoplàsia.
La campanya està inspirada en la iniciativa global, promoguda per la Unió Internacional per al Control del Càncer, que organitza accions de conscienciació en cicles de tres anys per a aprofundir sobre un tema concret i aconseguir un major impacte. La finalitat no és una altra que conscienciar sobre la malaltia i fomentar la prevenció.
En el trienni 2025-2027 el lema és «United by Unique» i situa a les persones en el centre de l’atenció, ja que el càncer, “a més d’un diagnòstic i tractatament clínic és també una qüestió profundament personal. Darrere de cada diagnòstic hi ha una història humana única”.
Per este motiu, la iniciativa se centra a arreplegar i compartir vivències personals per tot el món perquè la societat reflexione no sols sobre el pacient, sinó sobre la persona i situar-la en el centre de sistema sanitari.
A partir d’eixa idea, el Departament de Salut de Dénia, dedica tot el mes de febrer a arreplegar i difondre una sèrie de vídeos en els quals pacients i professionals compartixen les seues vivències per a sensibilitzar a la ciutadania sobre la importancia de l’empatia, l’acompanyament i les cures, tant mèdics com emocionals, en la lluita contra el càncer.
Veus protagonistes
Entre les veus protagonistes d’esta campanya es troba la de Mari Carmen Sanchís, Tècnic en Cures Auxiliars d’Infermeria (TCAE), qui va enforntar el seu diagnòstic amb una actitud que ella mateixa definix com a «positivitat radical». “Em vaig concentrar a viure el dia a dia, a valorar el que tenia i a confiar que el tractament donaria resultats”.
Una altra història destacada és la de Daniel Rodríguez, Cap de zeladors De l’Hospital de Dénia, qui va experimentar un canvi radical en la seua vida després d’enfrontar-se al càncer, ja que l’experiència va despertar en ell una vocació de servici i li va proporcionar molta informació sobre cures. “És important cuidar als de-més, però no ho és menys cuidar-se a si mateix”, subratlla Daniel.
Testimoniatges com els de Mari Carmen i Daniel són especialment valuosos, ja que aporten una doble perspectiva: la de qui lluita contra el càncer i la de qui treballa per a acompanyar als altres al llarg del seu procés oncològic.
El gerent del Departament de Salut de Dénia, Juan Puig, ha assenyalat que esta campanya busca posar el focus en la dimensió humana del càncer, ja que som conscients que darrere de cada diagnòstic hi ha una persona amb somnis, pors i esperances. “Amb #NosaltresTambe volem retre homenatge als qui enfronten esta malaltia, i també als qui els acompanyen en el camí: familiars, amics i professionals sanitaris”.
Els vídeos de la campanya estaran disponibles en la pàgina web i les xarxes socials del Departament de Salut de Dénia, que també convida a pacients, familiars i professionals sanitaris a sumar-se a la iniciativa.
Els qui desitgen compartir la seua història, poden fer-ho a través dels canals oficials del departament o enviant un email a comunicació_denia@gva.es L’objectiu és construir una comunitat solidària on cada veu conte i cada història inspire.