
«Gent de Dénia qüestiona la viabilitat econòmica i ambiental d’una nova dessaladora,
Davant la recent proposta de l’equip de govern local de construir una dessaladora a Dénia per a abordar l’escassetat hídrica a la Marina Alta, des de Gent de Dénia volem expressar les nostres reserves respecte a la viabilitat econòmica i ambiental d’aquesta infraestructura.
Estimem que la inversió necessària per a una dessaladora oscil·laria entre 50 i 200 milions d’euros, sense comptar amb els costos addicionals associats a la construcció d’una planta fotovoltaica per a abastir-la d’energia. Aquest desembossament podria traduir-se en un increment significatiu en les tarifes de l’aigua per als ciutadans de Dénia, afectant directament l’economia de les famílies locals.
A més, és important destacar que les dessaladores existents a la regió no estan operant a plena capacitat. Un exemple clar és la dessaladora de Xàbia, que es va dissenyar per a abastir 186.000 persones, i actualment treballa a menys del 40% de la seua capacitat.
De fet, ja existix una connexió des d’aquesta dessaladora fins a la urbanització Los Lagos, situada en terme municipal de Dénia, que es va construir en previsió d’una futura connexió cap a Dénia. Això demostra que ja disposem d’alternatives viables que podrien optimitzar-se abans d’escometre una inversió d’aquesta magnitud.
Des de Gent de Dénia, defensem explorar alternatives més sostenibles i rendibles. Un bon exemple és la possibilitat d’un transvasament des de la dessaladora de Xàbia o fins i tot des de la de Sagunt, que podrien oferir una solució més econòmica i amb menor impacte ambiental.
Instem el govern local a realitzar estudis exhaustius que contemplen totes les opcions disponibles, assegurant que qualsevol decisió presa siga en benefici de la comunitat i garantisca la sostenibilitat dels nostres recursos hídrics.
La prioritat no ha de ser només la rendibilitat, sinó també la sostenibilitat mediambiental i la qualitat de les aigües.
Ara per ara, la salmorra generada per la dessalació no es pot utilitzar, però comencen a presentar-se propostes per a la reutilització d’aquesta salmorra, la qual cosa farà més sostenibles les plantes de dessalinització.
L’aigua que procedix de les dessaladores, ara com ara, no és apta per a una agricultura de proximitat, que tant volem promocionar. Perquè siga útil, cal tractar-la, amb molts més condicionants, la qual cosa suposa un sobrecost en el tractament.
A més, les dessaladores, com a indústries que són, han de renovar-se cada 25 anys, requerint inversions milionàries. Aquest tipus de tecnologies estan en contínua evolució.
Com més tardem a construir la dessaladora, millors sistemes s’hauran desenvolupat, més avançats i eficients. Obtindrem més beneficis i, sobretot, causarem menys danys als nostres ecosistemes.
És fonamental que es promoga un debat obert i transparent, involucrant experts, organitzacions ambientals i la ciutadania, per a determinar la millor solució a llarg termini per a la gestió de l’aigua a Dénia i la Marina Alta.
Encara no ha arribat el moment de decantar-se per un sistema o un altre, més quan el temps juga a favor nostre i no hi ha una urgència real. No cometem l’error de precipitar-nos en braços d’una tecnologia que encara està evolucionant. No ens corre pressa.
Des de Gent de Dénia reafirmem el nostre compromís amb una gestió responsable i sostenible dels recursos naturals, sempre vetlant pel benestar dels nostres veïns i el futur de la nostra terra.»