
L’Ajuntament d’Ondara portarà de nou a debat en el pròxim ple l’aprovació provisional del Pressupost Municipal de 2025, així com les bases d’execució i la plantilla de personal. El pressupost, que havia quedat sobre la taula en la sessió de desembre de 2024, es troba actualment prorrogat, una situació que, segons ha explicat l’alcalde José Ramiro, dificulta el desenvolupament de nous projectes, l’execució d’inversions i el pagament de subvencions a entitats i associacions. A més, la pròrroga pressupostària impedeix concretar contractes essencials per al municipi, com l’adquisició de nous vehicles per a la Policia Local.
Ramiro ha subratllat que aquesta situació també suposa un fre a la incorporació al pressupost d’ingressos importants, com els 577.000 euros provinents de plusvàlues i tributs de l’Estat, així com 1.200.000 euros obtinguts per la venda d’una parcel·la municipal. Per aquest motiu, l’equip de govern eleva de nou la proposta de pressupost amb l’esperança de comptar amb el suport necessari per a la seua aprovació, destacant que aquests comptes estan dissenyats per beneficiar el conjunt de la ciutadania.
Un pressupost amb noves inversions per a 2025
El nou projecte pressupostari incorpora una modificació substancial respecte a la proposta inicial, ja que s’ha afegit la quantitat derivada de la venda de la parcel·la municipal del polígon Marjals 5, 6 i 7, que suposa 1.205.000 euros més per a inversions. Aquesta quantitat es destinarà a actuacions ja acordades en la sessió plenària del 7 de novembre de 2024, quan es va aprovar la subhasta.
L’alcalde ha detallat que una part significativa d’aquesta inversió, concretament 906.000 euros, es destinarà a l’adquisició i adequació de l’edifici Casa Català, un espai que acollirà Ràdio la Veu d’Ondara, aules per a tallers de formació i un espai polivalent per a diferents col·lectius locals. També es dotarà l’edifici d’una instal·lació fotovoltaica per aprofitar el sostre com a font d’energia sostenible.
A més, es preveu la inversió de 299.400 euros en l’adquisició de nous terrenys, així com altres actuacions prioritàries per al municipi. Entre elles, es troba la instal·lació d’una potabilitzadora per als albergs de Segària, valorada en 70.000 euros, necessària per garantir la seua operativitat. També es destinaran 30.000 euros per a la construcció de nous banys en el poliesportiu municipal i 34.000 euros per a l’adquisició de dos nous vehicles per a la Policia Local. Així mateix, el pressupost contempla 100.000 euros per a millores en la xarxa d’aigua potable i sanejament, una intervenció clau en la gestió dels recursos hídrics municipals.
Compromís amb la millora de les condicions laborals de SINMA
Un altre dels punts destacats del pressupost és la incorporació de modificacions per millorar les condicions laborals i salarials del personal de SINMA, l’empresa municipal. Segons ha explicat Ramiro, aquestes millores s’estan abordant dins del marc de negociació del nou conveni col·lectiu, i el consistori manté el compromís de respectar els acords que s’assolisquen.
En aquest sentit, l’Ajuntament ha contemplat un increment de 106.000 euros destinat a la millora de les condicions econòmiques del personal, a càrrec de l’aportació municipal. A més, s’ha dotat un fons de contingència de 100.000 euros per garantir la viabilitat dels acords que es puguen assolir en la negociació col·lectiva, que, segons ha destacat l’alcalde, avança a bon ritme. Ramiro ha volgut posar en valor la tasca que s’està duent a terme en aquest procés i ha reiterat el suport de l’Ajuntament per a consolidar un acord satisfactori per a totes les parts.
Altres partides i actuacions destacades
El pressupost també inclou una dotació econòmica específica per a la recuperació de la gestió del servei d’aigua. Després que en 2024 es decidira no renovar la concessió amb l’empresa privada i traspassar el servei a SINMA, enguany es preveu una assignació de 350.000 euros per garantir el correcte desenvolupament d’aquesta gestió. A més, la partida d’inversió en infraestructures s’ha reorientat cap a la renovació de la xarxa d’aigua potable, clavegueram i pluvials, amb una dotació inicial de 100.000 euros.
En matèria d’urbanisme i planejament, es manté la partida d’Honoraris de Projectes i Planejament en 20.000 euros, amb la previsió d’incorporar romanents de 2024 per valor de 43.907 euros una vegada es tanque la liquidació del pressupost anterior. Això permetrà avançar en estudis fonamentals, com la prevenció d’inundabilitat del terme municipal i l’aplicació de mesures correctores.
D’altra banda, es manté i amplia el suport econòmic a associacions i entitats locals, amb una partida de 198.500 euros, la qual cosa suposa un increment de 15.000 euros respecte a l’any anterior. Així mateix, es reforcen les ajudes socials, ampliant fins a 40.000 euros la partida destinada a subvencions per al pagament de l’IBI, la taxa de la brossa i les escoles esportives, amb el compromís d’augmentar-la si fóra necessari.
Pel que fa al suport a les festes tradicionals, el pressupost preveu un increment en les subvencions de les Comissions de Festes del Crist i la Soledat, amb 1.500 euros i 3.000 euros més respectivament, així com una aportació extraordinària de 10.000 euros a la Parròquia Santa Anna per contribuir a la rehabilitació de la Capella del Crist, un element patrimonial del municipi.
Amb totes aquestes mesures, l’Ajuntament d’Ondara busca garantir un pressupost que permeta impulsar nous projectes, consolidar la millora de serveis i assegurar el benestar de la ciutadania, esperant comptar amb els suports necessaris per a la seua aprovació en el pròxim ple municipal.