Sopar amb moltes estrelles i amb molta creativitat el que es va servir el passat diumenge a la ciutat italiana d’Alba i en el qual Dénia va posar el plat principal de la mà d’un xef de la Marina Alta amb dues estrelles Michelin, Alberto Ferruz. Va ser l’acte central d’un encontre de cinc Ciutats Creatives UNESCO en el qual es van posar les bases per reforçar els vincles de les ciutats de la Gastronomia europees.
Amb el títol Creative Moments, la ciutat amfitriona va organitzar un sopar de gala en el qual cinc xefs de Ciutats Creatives de la Gastronomia de la UNESCO van cuinar productes i plats del seu territori. Van participar renombrats cuiners de les ciutats de Rouen (França), Santa Maria a Feira (Portugal), Zahlé (Líban), Dénia i Alba, que es va reservar òbviament el seu producte estrella. Alba, situada a la regió del Piemont italià, és la capital de la internacionalment famosa trufa blanca, amb la qual feria anual va coincidir aquest esdeveniment gastronòmic.
Per representar la cuina més innovadora de la Marina Alta, la ciutat de Dénia va portar a Alba al xef Alberto Ferruz, amb dues estrelles Michelin al seu restaurant BonAmb (Xàbia) i una altra estrella a Casa Pepa (Ondara), pertanyent al grup empresarial BonAmb. A Ferruz se li va assignar el plat principal del sopar, amb la fassona –raça de vedella autòctona piamontesa- com a ingredient principal.
Ferruz es va lluir amb la carn local malgrat que en el seu restaurant BonAmb primen el peix i el producte del mar, lògicament en línia amb la nostra tradició i territori mediterrani. La seua fassona amb pepperoni i praliné de castanya i mel va ser un extraordinari plat principal que va merèixer els aplaudiments dels comensals. A la cuina va tenir com a assistent al seu col·laborador Stephen García.
Alba es va fer càrrec del primer plat del sopar, un risotto amb trufa blanca que va elaborar el xef laureat amb tres estrelles Michelin Enrico Crippa, del restaurant Piazza Duomo. Flore Maldepuech, de la ciutat francesa de Rouen, va preparar un aperitiu amb bolets, carxofes i trufa, i Luis Sotto Mayor, de Santa Maria da Feira (Portugal), va servir un entrant a base d’ou. Del postres, amb l’avellana com a ingredient central, es va encarregar el xef libanès Alan Foglieni, amb restaurant a Bèrgam, en representació de la ciutat de Zahlé (Líban).
Ciutats gastronòmiques europees
La delegació institucional dianense en l’encontre d’Alba, composta per l’alcalde, Vicent Grimalt, i el director de l’Oficina de la Innovació i la Creativitat, Floren Terrades, va ser rebuda pel president del Consiglio di Alba, Domenico Boeri, i el regidor de Turisme, Emmanuelle Bolla.
Els representants de les ciutats reunides a Dénia van mantenir una reunió de treball de la qual va partir la idea de crear un grup específic europeu de Ciutats Creatives de la Gastronomia dins de la Xarxa UNESCO per fer-se més visibles en la comunitat internacional, emprendre projectes conjunts i accedir a la financiació europea.
.