Cultura

La Filà Templaris presenta «Madinat Daniya: 40 anys d’arqueologia urbana»

Una oportunitat per a recórrer la ciutat islàmica este divendres 19 de juliol
Castell de Dénia / Redacció

La Filà Templaris ha organitzat una aproximació a la Medina islàmica: «Madinat Daniya: 40 anys d’arqueologia urbana» . L’encarregat de la ponència de l’event és Massu Sentí, Cap de l’Àrea d’Arqueologia i Museus, de l’Ajuntament de Dénia.

En aquesta exposició es realitzarà un recorregut des de la cartografia històrica, passant per la historiografia i les fonts escrites fins a la realitat arqueològica de la ciutat. Es podrà veure un passeig per l’estructura urbana d’una de les ciutats islàmiques més intensament conegudes. És important destacar que és l’única referència coneguda que les fonts fan dels cavallers de l’Ordre del Temple.

L’event tindrà lloc el proper divendres 19 de juliol a la sala de conferències del Castell de Dénia a les 19:30 hores, seguida d’una cata de vins i un aperitiu. Des de la filà dels templaris de Dénia anuncien que és necessari confirmar l’assistència, ja que l’aforament de la sala és limitada.

Breu història de Daniya

En època musulmana, la ciutat va aconseguir l’etapa decisiva de la seua expansió, que va generar una etapa de gran vitalitat cultural. Daniyya va ser capital d’una taifa creada en 1010 pel amiri Muyahid al-Amiri al-Muwaffaq que, annexionant-se les illes Balears, va convertir el regne en un important centre comercial i marítim. La taifa va perdre la seua independència en 1076, en ser destronat Iqbal al-Dawla per Al-Muqtadir, rei hudí de la Taifa de Saragossa.

La conquesta cristiana, en 1244, va provocar un retrocés en el desenvolupament de la ciutat, pràcticament deshabitada extraure’s la població cristiana. Repoblada, la vila de Dénia, reduïda al albacara del castell, es va convertir en el centre del poder cristià en un terme general poblat majoritàriament per musulmans. Jaume II d’Aragó inicià l’etapa del domini senyorial, en cedir la vila l’any 1298 a Poncio d’Empúries.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *