Per cinqué any consecutiu, Els Magazinos junt amb Cervesa Turia va celebrar, dia 28 de juliol, el concurs per a elegir la millor tomaca de la Comunitat Valenciana com a homenatge a l’agricultor local.
En aquesta cinquena edició han participat 37 concursants de tot el territori valencià, la majoria d’ells de la província d’Alacant (amb especial focus en la Marina) però també un productor de la província de Castelló i huit de la província de València.
En total, s’han presentat 37 varietats en la categoria de millor tomaca, 9 en la de millor tomaca de penjoll, 14 en la de millor tomaca en conserva i 8 en la de millor tomaca seca.
Les 12 millors tomaques de la Comunitat Valenciana
El tast i selecció dels guanyadors es va realitzar per un jurat de luxe i amb un president d’honor: Quique Dacosta, qui ja és un fidel component del jurat d’aquest concurs en senyal de suport i reconeixement al camp i a tots els que el treballen. A més, el jurat l’han compost: Evarist Miralles, cap de cuina del restaurant El Nou Cavall Verd (Vall de Laguar, Alacant); Paula Pons, directora de Guia Hedonista; Empar Ferrer, escriptora i col·laboradora del diari Levante EMV en la Marina; Maje Martínez, directora de continguts d’Alacant Gastronòmica; Carla Centelles, fundadora de Terranae; Óscar Carrión, Director de Gastrouni i Lluis Gregori de Cervesa Turia.
Els 12 guanyadors de cada categoria
Pascual Montaner ha guanyat el primer premi en la categoria “reina”, La millor tomaca. Ell ja va participar l’any passat i va guanyar el tercer premi.
“Està en la meua sang perquè he crescut i he jugat veient al meu avi treballar la terra. D’ell he heretat la passió pel treball de la terra i ara cultive per a autoconsum i, sobretot, per a amics i família”, conta Pascual.
1- Millor tomaca de la Marina:
1r. Pascual Montaner de Palma de Gandia amb la varietat de tomaca Rosa.
En el 2n premi hi ha hagut empat i els guanyadors han estat Francisco José Peiró Torres de La Pobla Llarga amb la varietat valenciana Blanca i Vicent Mahiques de Jesús Pobre amb la varietat de tomaca Rosa.
I el 3r premi ha estat per a:
Vicent Noguera Cardona de Xàbia amb la varietat Raïm Atòmic.
Mariano Tormo Blasco de Paterna amb la varietat de tomaca Rosa.
Àngel Antolín de Dénia amb la varietat de tomaca Rosa.
Vicente Noguera d’Ondara amb la varietat Pink Berkeley.
Francisco Javier Mas Oliver de La Xara amb la varietat Covadonga.
Carlos Ballester Moreno Benidoleig amb la varietat valenciana Masclet.
Toni Marí Bolufer de Xàbia amb la varietat Òptima.
Fran Ivars Roselló de Benissa amb la varietat de tomaca del terreny.
Francisco A. Sapena Fornés de Dénia amb la varietat Monserrat plena.
2 – La millor tomaca de penjoll:
1r Inmaculada Lucas Sánchez de Dénia amb la varietat Terciopelo.
2n Antonio Noguera de Pedreguer amb una varietat autòctona de Pedreguer.
I el 3r premi ha estat per a:
Paco Cucharrato de Dénia amb la varietat de la Tallarina.
Vicente Mahiques de Jesús Pobre amb la varietat de la Tallarina.
Jaime Aldomar del Grao de Gandia amb la varietat del Piennolo.
Héctor Carrió de Pedreguer amb la varietat de la Tallarina.
3 – La millor tomaca en conserva:
1r Vicent Mahiques de Jesús Pobre amb la varietat San Marzano.
2n Paco Cucharrato de Dénia amb la varietat Roma.
I el 3r ha estat per a:
Mariano Tormo Blasco de Paterna L’horta amb tomaca Rosa.
Carlos Valle Gómez d’Ondara amb la varietat Ona Zebra.
Santiago Baides de Beniarbeig amb la varietat Cherry Pera.
Saoro Salort del Verger amb la varietat Piktorum.
Antonio Noguera de Pedreguer amb la varietat Rosa d’Altea.
4 – La millor tomaca seca.
Es va reconéixer als 8 agricultors que van participar en aquesta categoria.
Semifinal el dissabte 27 de juliol
L’elecció dels guanyadors va ser possible gràcies a la selecció prèvia que es va realitzar el dissabte 27. Aquest dia es van elegir a 12 finalistes en la categoria de La millor tomaca, 6 en la de millor tomaca de penjoll, 7 com a millor tomaca en conserva i 8 en la categoria de millor tomaca sec.
El jurat encarregat de realitzar aquesta primera preselecció va estar compost per Cristina Sellés, directora de l’Hotel Los Ángeles (Dénia) i presidenta d’AEHTMA (Associació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la Marina Alta); Andrés Soler d’Ostrarium Bar, Alex Ferrer de La Croqueteria Qmcomo i +Qcoqueta, Pere Escortell del restaurant Indonesio 43 i Marina Vega, periodista i divulgadora gastronòmica.
Labor imprescindible dels agricultors
El concurs de ‘La millor tomaca de la Marina’ és ja una cita esperada durant tot l’any en què Els Magazinos reivindica el seu amor per la tomaca i, sobretot, valora el dur treball dels agricultors. Després de la primera edició en el 2020, any rere any va cobrant més força i l’apreci dels agricultors per aquest esdeveniment també es fa patent.
“Tanquem aquesta edició amb molta alegria i emoció per haver-ho aconseguit, ja que és un any especialment dur per la sequera. Estem molt agraïts per tot l’afecte que ens han mostrat els participants” indiquen des d’Els Magazinos, “estem ja pensant en l’edició del 2025”, afegixen.