Cultura

L’Arxiu Municipal de Dénia rep una gravació del mestre organista Baptista Mateu

Les gravacions datades del 1968 han sigut facilitades per Vicent Grimalt Albi
Moment de la donació a l'Arxiu Municipal / AJ. Dénia

L’Arxiu Municipal de Dénia ha rebut la donació de la gravació, en format so, de la música i cants de la missa major de Sant Roc de l’any 1968. El denier Vicent Grimalt Albi ha aportat el registre en el qual es recull l’actuació del cor de l’església de l’Assumpció acompanyat pel mestre denier Baptista Mateu a l’orgue. El material donat inclou també altres sons d’orgue i cant de Salvador Llopis, l’escolà de l’església i cantor del cor.

Cal remarcar que la gravació és única i excepcional, ja que en aquell temps no era fàcil enregistrar. Segons Grimalt, l’ocasió va vindre de la mà d’Andrés Catalá Pascual, veu del cor que estava empleat a “Electricidad Tormo y González”, al carrer del Cop. Segurament, Catalá va tindre accés a una gravadora en l’empresa on treballava i va registrar el material que des d’ara està a l’abast de tothom custodiat a l’Arxiu gràcies a la donació de Grimalt Albi.

Baptiste Mateo quan era jove | AJ. Dénia

Així mateix, amb motiu de les festes de Sant Roc 2024, l’Arxiu Municipal compartirà en les seues xarxes socials una mostra de la donació: un fragment de la gravació de la Missa de Perosi que va sonar en l’església de l’Assumpció aquell 16 d’agost de 1968, amb el mestre Baptista Mateu a l’orgue i els cants del cor.

En aquell temps dirigia el cor José Crespo Mahiques i els cantors que formaven part de l’agrupació eren: Salvador Llopis Climent, Estanislao Riera, Pedro Frau, Manuel González Planes, Salvador Guijarro, José Grua, José Ginestar, Jaime L. Devesa Terrades i Vicente Grimalt Albi.

Batistet, una vida per la música 

Juan Bautista Mateu Pérez nascut en 1891 i popularment conegut com Batistet Mateu, va dedicar la seua vida a la seua vocació, la música. A pesar de les seues talentoses habilitats, va decidir no dedicar-se’n mai professionalment, segons relata Vicent Balaguer al seu llibre Dénia a la postguerra: Vivències i documents.

Per un costat, destacat virtuós del piano, Baptiste Mateu va ser també professor de música, tenint a les aules alumnes cèlebres com Antonio Oltra, un dels fundadors, en 1946, de l’Orquestra Simfònica de Dénia, que després dirigiria; Baltasar Hernández, violí primer de l’orquestra; Manuel Benito, també violinista de la formació i després, un dels creadors i gestors de l’Agrupació Artística Musical de Dénia, i Agustín Moreno.

Per l’altre, el mestre Mateu va ser durant molts anys organista de l’església de l’Assumpció, acompanyant el cor i, en alguna ocasió també, la veu del tenor Cortis. Una vinculació que mantindria fins el final.

Nom del Carrer fent honor al músic Baptiste Mateo | AJ. Dénia

Conta Balaguer que, fins i tot els últims anys de vida, ja cec, Baptiste Mateu anava de casa a l’església acompanyat per l’escolà Salvador Llopis cada vegada que se li requeria per a tocar l’orgue en els cultes. Cal destacar que la ciutat de Dénia va honrar la seua memòria fa uns anys dedicant-li un carrer en el barri de París Pedrera.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *